Якоб Лудвиг Феликс МЕНДЕЛСОН Бартолди е роден в Хамбург, в семейството на банкера Абрахам Менделсон на 3 февруари 1809 година. Феликс израства в интелектуална атмосфера и се радва на възпитание, силно ориентирано към хуманистични ценности и образователни идеали. Цялостното му образование се разглежда като предпоставка за по-нататъшен напредък . Среща се с ярки интелектуалци на своето време, които са чести гости на семейството му – Хегел, Гьоте, Карл фон Вебер, Карл Целтел и др.

Музикалните му способности се проявяват още в детството и са забелязани от майка му. Тя започва да преподава музика на Феликс и по-малката му сестра , а след това известният музикант Лудвиг Бергер поема тяхното образование. Феликс се научава да свири на пиано и виола. На десетгодишна възраст печели първата си награда в конкурс, а на единадесет  постъпва в Берлинската певческа академия. Започват да говорят за него като за чудо. На петнадесет  вече пише големи музикални произведения . През лятото на 1826 година  композира увертюра към комедията на Шекспир „ Сън в лятна нощ“, която включва прочутия „Сватбен марш“ , благодарение на който името на Менделсон е известно на почти всички.

На 11 май 1829 година Феликс Менделсон дирижира преоткритата от него оратория  „Страсти по Матея“ („Мatthaus passion”) –  едно от най-известните произведения на Йохан Бах, както  и едно от най-представителните за тази музикална категория. Текстът е съставен от избрани части (глави 26 и 27) от  Евангелие от Матей, както и свободно съчинени стихове на либретиста Пикандер (псевдоним на Christian Friedrich Henrici). Произведението е написано за два хора, състоящи се съответно от гласове (сопран, алт, тенор, бас) и инструменти.Това изпълнение дава тласък на възраждането на музиката на Бах през 19 век и прави Менделсон известен по целия цивилизован свят. През 1830 година  обикаля  Европа, прекарва зимата в Рим, продължавайки да композира. През 1835 година му е предложено ръководството на концертите на Gewandhaus в Лайпциг – той е  само на 26 години и нито неговите предшественици, нито неговите наследници са  толкова млади, когато встъпват в длъжност. Това е позиция, която до ранната му смърт ще  го поддържа тясно свързан с музикалния град Лайпциг, където  основава и първата немска консерватория, превърнала се в център на Лайпцигската музикална школа.Тук Менделсон институционализира  длъжността „диригент на симфоничен оркестър“.

През септември 1835  година се жени. В брака са родени пет деца.

Менделсон организира и музикални фестивали в много градове на Германия. През цялото това време  продължава да пише музика: „Шотландска симфония“, цигулков концерт и други произведения. Сборникът, известен като Lieder ohne Wort („Песни без думи“) и състоящ се от 49 къси пиеси за пиано, композирани за начинаещи пианисти, е сред последните шедьоври, които Менделсон оставя на света.

През лятото на 1847-а  умира  сестра му Фани, с която е изключително близък. Това го сломява. Последната голяма творба на композитора – „Реквием за Фани“ – е белязана от дълбоки емоционални преживявания.

Феликс Менделсон умира едва 38-годишен на 4 ноември 1847 година в Лайпциг . Получава признание в цяла музикална Европа. От него се учат Шуман, Брамс, Вагнер, Чайковски, Масне и др. През 1861 г. в Лайпциг е основано Менделсоново дружество, а Берлинската академия на изкуствата учредява специална ежегодна Менделсонова награда по композиция.

Къщата на композитора  в Лайпциг е запазена и сега е  единственият музей на Менделсон в света. Общо около 700 квадратни метра изложбена площ в основната сграда и около 200 квадратни метра в градинския павилион дават на посетителите информация за живота и работата на музиканта и композитора. Кабинетът и холът на Менделсон, които Шуман, Берлиоз и Вагнер посещавали, са възстановени в първоначалното си състояние и съхраняват много ценни експонати. Посетителите могат да разгледат оригинални мебели, документи, писма и акварели,  снимки . Както в дните на Менделсон и днес има възможност да се насладим на концерти в музикалната стая. Къщата-музей на Менделсон предлага и много дейности за деца, включително „Вселената на Менделсон за децата“ през първата неделя на всеки месец и малки събития в павилиона на градината през летните ваканции.