На 26 март 1937 година в Кристал Сити (Тексас, САЩ) е открит паметник на Попай моряка. Парите за монтажа на монумента са събрани от фермери, които отглеждат спанак – зеленчукът, който придава на Попай невероятна сила. Между другото, след появата на анимационния герой, ръстът в потреблението на консервиран спанак нараства с 30% в Съединените щати.

Образът на Попай моряка е създаден още през 1929 година. Неговият автор, създател на комиксите «Thimble Theatre»  е  Елзи Крислър Сегар. Към вече съществуващите герои от комикси – Оливия Ойл и Хам Грейви – Сегар добавя образа на напет моряк с мощни предмишници  и лула в устата.

Филмовата кариера на Попай започва през 1933 година. Всички серии  с негово участие са пуснати в студията „Fleischer“ в Ню Йорк. Сюжетът от серия в серия се развива около ежедневната борба на Попай с вечния му съперник Блуто за благосклонността на красивата Оливия Ойл. След вечни неуспехи, Попай се „зарежда“ с кутия консервиран спанак, след което започва да „изкарва искри“ от очите на Блуто. Епизодът обикновено завършва с песента на Попай, възпяваща прекрасните свойства на спанака.

Макс Сандфийлд е авторът на проекта за паметник и е избран с конкурс през 1937 година. Само че, неговият проект се различава от крайния вариант. В скицата му Попай е седнал върху кутия спанак с размерите на барабан , с по-мащабна втора кутия, придържана към гърдите му, готова да се отвори в случай на извънредна ситуация – или при пристигането на Блуто. Лулата е там, разбира се, заедно с познатите кривогледство и татуировка.

За да защити Попай от вандали, „истинската“ статуя днес стои безопасно зад стените на  кметството в Кристал сити. Изложеният дубликат от фибростъкло се предлага като оферта за всички съперничещи гимназиални екипи, които биха искали да оклеветят или обидят отбора на Кристал Сити, като опорочат известната вече забележителност на града.

Някога най-разпознаваемият моряк в света, популярността на Попай спадна през последните години. Въпреки тежката (и уникална) речева недостатъчност; той успя да предаде посланието на милиони деца по целия свят, че (ако има шанс) богатият на желязо спанак може да помогне за всичко – от недостиг на витамини до нападение от хулигани. И ако сте изяли достатъчно спанак, дори няма да имате нужда от отварачка за консерви.