На 29 юли 1836 г. , в Париж е открита прочутата Триумфална арка, която се намира на десния бряг на река Сена, на площад „Етоал- Шарл де Гол” – в центъра на 12-ъгълна  конфигурация от 12 авенюта.  На 18 февруари 1806 г. френският император Наполеон I подписва указ за издигането на грандиозна Триумфална арка (височина – 50 м, ширина – 45 м) в Париж, която трябва да възвеличае  победите на армията му. Първият камък в основата на сградата е положен на 15 август следващата година, в деня на 38-годишнината на императора.

Към 1815 г., по времето на свалянето на Наполеон, основите на арката се издигат на 20 метра. Падането на великия император спира работата по изграждането му. Строителството е възобновено след 8 години и работата е завършена на 29 юли 1836 г., вече по времето на крал Луи Филип. През декември 1840 г. погребален кортеж с тленните останки на Наполеон преминава под арката.

Автор на проекта на Триумфалната арка е архитект Жан-Франсоа-Терез Шалгрен (1730-1811), вдъхновен от примери за триумфалните арки на древен Рим, които са издигнати в памет на значими събития, в чест на известна личност или божество.

Мащабът на парижката арка обаче е много по-голям от образците в античния свят. Грандиозният петметров фриз е украсен с релефни изображения на началото на кампанията на наполеоновата армия и нейното завръщане. Тридесет  щита в горната част, с гравирани имена на големи битки, напомнят за победите на Наполеон в Европа и Африка.

Пилоните на арката са украсени с 12-метрови барелефи.  Имената на наполеоновите офицери са изписани под сводовете на малките арки. От 1920 г. под арката има гробница на Незнайния войник, над която гори вечен пламък в чест на героите-войници, загинали в Първата световна война. Вътре в Триумфалната арка има музей на нейната история, до който се достига с асансьор. Монументът се превръща в мястото, където френските войски организират своите паради. Арката е толкова голяма, че три седмици след парада на победата в Париж през 1919 г. Шарл Годфроа прелита със своя самолет „Нюпорт“ през свода на арката, като събитието е записано на кинолента. На покрива на арката има наблюдателна площадка, от която се разкрива великолепна гледка към града.

Триумфалната арка, опакована(Проект за Париж, Place de l’Etoile – Шарл де Гол). Рисунка 2019 в две части 15×96 „и 42 x 96“ (38 x 244 cm и 106.6 x 244 cm). Молив, въглен, пастел, восъчен пастел, архитектурно и топографско изследване, нарисувана на ръка карта върху пергамент и лепяща лента. Снимка: Андре Гросман © 2019 Christo

През юли 2021 година започва подготовката, вече на място при арката, за един грандиозен арт проект – опаковането на Триумфалната арка (Проект за Париж, Place de l’Étoile-Charles de Gaulle) , отдавнашна мечта на Христо Явашев-Кристо (починал на 31 май 2020 г.) , който е  изпълнен по неговия проект, чертежи и скици от екипа , с който работи приживе.

Видима за 16 дни, от събота 18 септември до неделя 3 октомври 2021 година, опакованата Триумфална арка  изисква 25 000 квадратни метра рециклируем плат от синкаво-сребрист полипропилен и 3000 метра червен шнур от същия материал.

Националният център за паметници , който от името на държавата осигурява опазването и отварянето за обществеността на Триумфалната арка, е доволен от завършването на проект, който свидетелства за нейната ангажираност към съвременното изкуство и подобряването на един от най- емблематичните паметници на Париж и Франция.