На 30 април 1883 година е роден Ярослав Хашек – най-известният чешки писател, публицист и сатирик.
Роден е в Прага. Учи в родния си град, но за участие в политическа демонстрация е изключен от гимназията. От 1903 година се отдава изцяло на литературна дейност. Като млад обича да пътува и за няколко години обикаля Австро-Унгария, Словакия, Галиция, Южна Полша, страните от Балканския полуостров, Бавария и Венеция. През 1903 година няколко седмици пребивава в България и тук написва фейлетон за пътуването си от Никопол до Русе.
През 1906 година се присъединява към анархисткото движение, а на следващата година става редактор на тяхното списание „Комуна“.
До началото на Първата световна война Хашек написва над 1000 разказа. През войната е мобилизиран в Австро-унгарска армия, но през 1915 година преминава фронтовата линия и се предава на руснаците. Три години по-късно постъпва в Червената армия, става член на ВКП.
В годините на Гражданската война редактира чешки, немски и унгарски списания. В края на 20-те години, поканен от чехословашка делегация, се връща в родината си.

През 1921 година започва да публикува своето най-значимо произведение „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“. Оригиналното издание на романа е богато илюстровано от чешкия график Йозеф Лада. С тези илюстрации Лада става световноизвестен. От романа излизат четири части, но той остава недовършен. На български е преведен от проф. Светомир Иванчев.
„Бащата“ на Швейк реди своите сладкодумни истории и въвежда читателя в един различен магически свят, пронизан от неудачите и победите на „малкия“ човек и озарен от всепобеждаващото чувство за хумор на славянските народи. Това е най-превежданото произведение от чешки език.
Хашек умира на 3 януари 1923 година едва навършил 39 години.