На 13 декември 1797 година е роден Хайнрих Хайне  – един от най-значимите немски поети от ХІХ век.

Работил е като журналист, критик и есеист. Пише стихове от ученик. Получава първоначално възпитание в частно еврейско училище и в местния католически лицей в Дюселдорф. След изгонването на французите и присъединяването на града към Прусия, учи в икономическо училище.

През 1816 година заминава за Хамбург при чичо си, банкера Соломон Хайне, за да се заеме с търговия на платове, но не успява в това начинание. После учи право в университетите в Бон, Гьотинген и Берлин. Първите си стихове публикува през 1817 г. През 1835 г. парламентът на Прусия забранява творчеството му и той приема отпуснатата му от френското правителство „почетна пенсия за немски политически емигранти”. Написва теоретичната книга „Романтическата школа” (Париж, 1836), стихотворния епос „Германия. Зимна приказка” (1844). Сборникът му със стихове „Нови стихотворения” се появява през 1844 г.

През 1846 г. при него започва прогресираща парализа. Последните 10 години  от живота си е прикован на легло и полусляп. През 1851 г. излиза последният му сборник – „Романсеро” („Romanzero”).

Поетът умира на 17 февруари 1856 година, погребан е в парижкото гробище Монмартър. По стихове на Хайне са писали музика много композитори, сред които Шуберт, Шуман, Вагнер, Брамс, Чайковски и др.