На 25 май 1927 година е роден американският писател Робърт Лъдлъм, известен с увлекателните си динамични трилъри, които са продадени в над 200-милионен тираж по целия свят.

Роден е в Ню Йорк и се дипломира в Кънетикът. След служба във Военноморските сили на САЩ работи в театъра и шоубизнеса като актьор, продуцент, автор на реклами  и дори озвучител. Благодарение на опита си в театъра   овладява острия драматизъм и заплетеното действие.  Сюжетите му са сложни, но посланието му е съвсем ясно: и обикновените хора носят отговорност за съхраняването на американските морални ценности и на американския начин на живот. Темата за малкия човек, който се изправя със своя ум срещу могъществото на огромни и порочни организации, често се появява в творчеството му. Героят му най-често е обикновен на вид мъж на средна възраст, който неочаквано се оказва въвлечен в борбата срещу злото.

Например в „Уикендът на Остърман” героят е журналист, вербуван от ЦРУ. Помощта му е необходима, за да се осуети руски план, който би хвърлил света в икономически хаос. След интриги и убийства на главния герой му се налага сам да се справи със ситуацията.

Подобен е сюжетът и на един от по-късните му романи – „Документът на Матлок”. Тук героят е професор, привлечен от американската прокуратура да участва в разследването на престъпна мрежа, занимаваща се с хазарт, наркотици и проституция в университетско градче. В по-късните творби на Лъдлъм основни теми са трафикът на оръжия и тероризмът, като действието се развива в  различни страни по света. 

Много от произведенията му са филмирани и са част от боксофиса на киното и телевизията – „Уикендът на Остерман“, „Планът Холкрофт“, „Самоличността на Борн“ с участието на Мат Деймън, „Наследството на Борн“ и др.

 

 

 

 

Лъдлъм умира 12 март 2001 г. на 73 г.одини в Нейпълс, Флорида, от сърдечен пристъп вследствие на тежки изгаряния от мистериозен пожар в дома му, възникнал два дни по-рано.

В Библиотека „Зора“ можете да намерите следните книги от автора:

„Заговорът Аквитания“

„Превъзходството на Борн“

„Скорпионите“

„Апокалиптичният часовник“

„Горещата конспирация“

„Измамата Прометей“

„Директивата Янсън“

„Предателството Тристан“

„Аферата Олтмън“

„Наследството на Борн“

„Отмъщението на Лазар“

„Предупреждението на Амблър“

„Московски вирус“

„Стратегията Банкрофт“

„Пътят на Омаха“

„Загадката Халидон“

„Кръгът на Матарезе“

„Наследството на Скарлати“

„Уикендът на Остърман“

„Клопката на Тривейн“

„Пътят към Гандолфо“

„Мозайката на Парсифал“

„Знакът на близнаците“

„Планът Икар“

„Ултиматомът на Борн“

„Самоличността на Борн“