На 25 май 1925 година е роден американският писател Робърт Лъдлъм, известен с увлекателните си динамични трилъри, които са продадени в над 200-милионен тираж по целия свят.

Роден е в Ню Йорк. След служба във Военноморските сили на САЩ работи в театъра и шоубизнеса като актьор, продуцент, автор на реклами  и дори озвучител. Благодарение на опита си в театъра той  овладява острия драматизъм и заплетеното действие.  Сюжетите му са сложни, но посланието му е съвсем ясно: и обикновените хора носят отговорност за съхраняването на американските морални ценности и на американския начин на живот.  В по-късните творби на Лъдлъм основни теми са трафикът на оръжия и тероризмът, като действието се развива в най различни страни по света.

Писателят умира 12 март 2001 година.

В Библиотека „Зора“ можете да намерите следните заглавия:

„Заговорът Аквитания“, „Превъзходството на Борн“, „Скорпионите“, „Апокалиптичният часовник“, „Горещата конспирация“, „Измамата Прометей“, „Директивата Янсън“, „Предателството Тристан“, „Аферата Олтмън“, „Наследството на Борн“, „Отмъщението на Лазар“, „Предупреждението на Амблър“, „Московски вирус“, „Стратегията Банкрофт“, „Пътят на Омаха“, „Загадката Халидон“, „Кръгът на Матарезе“, „Наследството на Скарлати“, „Уикендът на Остърман“, „Клопката на Тривейн“, „Пътят към Гандолфо“, „Мозайката на Парсифал“, „Знакът на близнаците“, „Планът Икар“, „Ултиматумът на Борн“, „Самоличността на Борн“.