На 6 октомври 1889 година кабаре „Мулен Руж“ в Париж приело първите си посетители. Откриването съвпаднало със Световното изложение във френската столица. Създатели на кабарето били Шарл Зидлер и Хосеп Олер, който основал и първия френски мюзикхол и концертната зала „Олимпия“.

Името на „Мулен Руж“ идва от дървената мелница, създадена от декоратора Леон-Адолф Вилет, която имала червени крила /перки/ и така намеквала за района на червените фенери, който се намирал недалеч оттам.

Публиката била впечатлена от огромната зала, осветена от газени лампи, стени, украсени с кадифе, както и от дървения слон, поставен в градината.

Но най-голямата забележителност на „Мулен Руж“ бил танцът канкан, изпълняван от пищно облечени момичета, които Зидлер поканил от кабаре „Елиз-Монмартр“.

В заведението се събирали не само представители на средната класа, но и аристократи, хора на изкуството като Пикасо и Оскар Уайлд, дори и членове на кралски фамилии.

Звездите на „Мулен Руж“ станали известни, благодарение на творбите на художника Анри дьо Тулуз-Лотрек, който бил редовен посетител на кабарето от самото му откриване. Той ходел там всяка вечер, за да гледа прекрасните танцьорки, и заобиколен от шумни тълпи, създавал своите картини, прославили „Мулен Руж“ и него самия.

Днес знаменитото кабаре е един от символите на Париж, в който, както по времето на Тулуз-Лотрек, хората идват да гледат уникалния танц канкан – една от визитните картички на Франция.