Един от най-популярните американски драматурзи и актьори, отличен с 11 награди „Оби” за драматургия, „Пулицър”  (1979 ) за пиесата „Погребаното дете” и номиниран за „Оскар” за поддържаща роля във филма „Истинските неща” (1984).

 

Роден е на 5 ноември 1943 г. във Форт Шеридан (Илинойс). Расте в различни военни бази, където бащата – пилот на бомбардировач, е принуден да се мести. След Италия, Северна Дакота, Юта, Филипините, най-накрая се установяват в едно ранчо в Калифорния. „Тих, мил, кротък и усмихнат”, както го определят съучениците му, Сам се увлича по рокмузиката и започва да свири на барабани. Никой не подозира, че тежката обстановка в неговия дом го кара да се чувства параноично. Бащата, приключил с военната кариера, се пропива. „Той беше пълен с ужасяващ гняв … можеше да видиш болката му, ужасната му болка да живее толкова разочароващ живот и да се надява на нещо друго” – ще сподели много по-късно писателят-актьор. Вътрешното безпокойство, което изпитва в онези години, остава като усещане в повечето от пиесите му.

Сам Шепърд зад камерата

През 1961 г. завършва гимназия и решава да учи в колежа „Сан Антонио” с намерение да стане ветеринар. Случайно попада в литературния клас и там се запознава с момчета, каквито никога не е срещал: „Те бяха битници. Живееха в голяма стара къща, а единият от тях беше художник. Пушеха трева и навсякъде бяха разхвърляни различни неща, като пиеси на Бекет, репродукции на Джаксън Полък, за които никога не бях чувал дотогава. Това беше първата ми среща с Бекет, джаза, абстрактния експресионизъм. И просто напуснах колежа.” Напуска и дома завинаги. Присъединява се към една пътуваща театрална трупа, в която поставя кратки пиеси. Пристигайки в Ню Йорк, решава да остане и започва работа като помощник-келнер. Вече пише и първите си пиеси. С „Каубои и „Рок Гардън” започва неговият възход. Критиците са спечелени и сипят похвали, сравнявайки го с Шекспир. Самият Шепард рядко дава интервюта и ревниво пази личния си живот, който до голяма степен е в основата на творчеството му. 

Сам Шепард и неговата голяма любов Джесика Ланг

Много продуктивен  и пишещ с изключителна лекота, той е от творците, на които не са нужни специални условия за това. Автор е на над 40 пиеси, книги с кратки разкази, есета и мемоари. Сценарист на „Париж, щата Тексас” (1984) на Вим Вендерс и съсценарист на „Забриски пойнт” на Антониони. Снима и режисира телевизионни и кино филми. През февруари 2017 г. публикува последната си книга „The One Inside“, колекция от сюрреалистични произведения, кратка история и тънко забулени мемоари.

Неговият невроятен драматургичен талант е съчетан със силно актьорско присъствие. Незабравими са ролите му във филми като: „Истински неща”, „Блек Хоук”, ‘Парола: Риба меч”, „Тетрадката”, „Паяжината на Шарлот”, „У дома през август” и др.

Знаменитият американски писател, актьор и режисьор издъхва на 27 юли 2017 година в дома си в Кентъки.

 

 

Августина Савова, 2020