На 24 януари 1776 година е роден писателят и композитор Е.Т.А. Хофман.

Той е сред най-изтъкнатите немски автори  от епохата на романтизма. Неговият художествен образ като мечтател в романтичната опера на Офенбах „Хофманови приказки“ още повече го прославя. Самият Хофман е юрист и изключително надарен в живописта, музиката и литературата.

През целия си живот Ернст Теодор Амадеус Хофман е изцяло отдаден на музиката. Автор е на девет опери, симфонични и хорови творби, камерна музика, клавирни произведения  и една симфония. По-голямата част от музикалното му творчество днес е забравена, но „Ундина“, може би първата немска романтична опера, все още се поставя.

Хофман е наясно, че няма да стане велик композитор. Привлича го и литературата, особено зловещите готически приказки и причудливи фантазии, оживени от абсурдно чувство за хумор. Приказките му – изпълнени с призрачни видения  и опиумни кошмари, разкриват творчески гений, граничещ с лудостта, но и проникновена мисъл.

Творчеството му е много популярно още приживе и повлиява на мнозина по-късни автори – световни класици като Едгар Алан По, Франц Кафка, Натаниъл Хоторн, Николай Гогол и Фьодор Достоевски.

Хофмановото литературно творчество оставя отпечатък и в музиката  – големи композитори претворяват литературните му творби в балети и опери: балетите „Копелия“ на Делиб и „Лешникотрошачката“ на Чайковски, операта „Летящият холандец“ на Вагнер.