На 15 септември 1890 година в град Сливен е роден Мишо Тодоров – музикант, композитор, диригент и педагог.

Учи музика последователно в Женева-Швейцария и Дрезден-Германия при Ж. Далкроз и други известни педагози. След завършване на музикалното си образование се връща в България и работи като учител по музика в Сливенската мъжка гимназия. През 1926 година основава местно музикално училище, на което е директор до 1950 година. Той е един от създателите на Сливенската самодейна опера, неин диригент и почетен председател. Участва активно в музикалния живот в Сливен като пианист.
Мишо Тодоров е и автор на много детските оперети. По известните от тях са : „Горски цар“, „Песента на орисниците“, „Пакостници“, „Мъдрият цар“, „Ахимира“ по либрето на Сагаев, „Робин“, „Малката кибритопродавачка“ и „Седемте братя лебеди“ по Андерсен. Автор е и на „Ветрената мелница“ по Елин Пелин, „Иванко“ по Васил Друмев /недовършена/ и други. Негови са популярните песни „Душата на Орфея“, „Изгнаник“, „Спи градът“, „Китарен звън“. Създал е произведения за пиано като : „Българско рондо“, „Българска рапсодия“ за камерен оркестър и други, балетна музика към куклени пиеси, разработки, аранжировки, солфежни и арпежни упражнения – едно изключително музикално наследство. Днес някои от детските оперети написани от него се изпълняват от детските музикални китки в цяла България. Писал е и пиеси за пиано, маршове за духов оркестър, музика към постановки на театъра в Сливен, хорови и солови песни.
В личният си дневник „Разговори насаме“, Мишо Тодоров е запечатал за себе си най-съкровените и нежни мигове от живота си на творец. Литературно му творчество се състои от – множество статии, доклади и лекции на музикална тематика – за видовете музикални инструменти и човешки гласове, за известни музикални деятели и изпълнители от края на ХVІІІ век в Русия и други. Негови статии са поместени в Енциклопедия на българското музикално изкуство и Кратка българска енциклопедия.
През 1959 година към Читалище „Зора“ е създадена Детска музикална школа с предмет на дейност – класически музикални инструменти: цигулка, пиано, акордеон, китара. Като един от преподавателите е привлечен Мишо Тодоров, който е и първият директор на школата. Той е емблематична личност в музикалната история на Сливен – цигулар, пианист, диригент и композитор. Умира на 21 април 1967 година.

От 1968 година в знак на почит към изтъкнатия музикант и педагог, школата носи неговото име – „Мишо Тодоров“.
През 2008 година Читалище „Зора“ е инициатор и домакин на Детски музикален фестивал „Мишо Тодоров“ – Сливен. Фестивалът се провежда ежегодно и няма конкурсен характер. Неговата цел е да се предостави сцена за изява на детски таланти, да се даде възможност техните умения да станат достояние до широк кръг зрители, а преподавателите да споделят своя опит и проблеми в работата с деца.