На 27 ноември 1817 година (стар стил) в град Сливен е роден книжовникът и революционер Михаил  Хаджикостов Колони. Той отрано  остава сирак и за него се грижи баба му Султана. Вуйчо му, който бил управител на една от колониите на българските заселници около Кишинев, му завещава крупна сума като наследство, заедно с фамилията Колони.

През 1830 година заминава за Букурещ и учи в известно гръцко училище. По-късно заминава за Париж, където е единственият българин участвал  във свалянето на крал Луи Филип – прадядо на цар Борис III.  След революцията се завръща в Букурещ и оказва съдействие при изпращането на четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Основоположник е на първия революционен комитет в Букурещ с председател Димитър Диамандиев – също сливенец. През 1867 година участва в организирането на втората българска легия на Г. С. Раковски.

След Освобождението се завръща в България и  след кратък престой в родния Сливен се установява във Варна през 1879 година. Два пъти е кмет на Варна – от май 1881 г. до май 1885 г. и от 1890 г. до януари 1893 г. Това е период, през който градът се развива изключително бързо и се оформя, като морската столица на България. По време на двата си мандата като кмет, Колони ръководи града с практичен ум и европейски размах. По това време са изградени хотел и морски бани, залесени са нос Галата и започва строителството на електрическа централа. Една от първите улици изградени по европейски стандарт признателните варненци кръщават на негово име.

Умира на 10 януари 1893 година в град Варна.