Миниатюрните антични книги съществуват от векове. Първоначално публикувани предимно за лично удобство, малките томчета – обикновено с размери 3 инча или по-малко – често се носят в джобове на мъжките жилетки и дамските малки чанти. Това се смятало за много удобно; носенето на книга без усилие било много привлекателно.

Ранните европейски и американски миниатюрни книги, започват като техните по-големи съвременници – текстовете обикновено са на религиозни или морални теми , а подвързията е обикновена. Тъй като миниатюрните книги стават все по-популярни, тематиката, съдържаща се в тези малки произведения значително се разширява и през осемнадесети век  има огромен набор от различни видове миниатюрни книги, включително детски  и поезия.

Миниатюрни книги от почти всеки жанр са налични през 19-ти и 20-ти век, включително класическа художествена литература, речници, библии, молитвени книги и дори нехудожествени произведения като ръководства за риболов, предназначени за читателя на терен. Издателите  започват да произвеждат поредици с миниатюрни книги за деца, като специално проектират книгите да се държат по-удобно в малките ръчички.

Определението на Нюйоркската обществена библиотека за миниатюрни книги е: „Нашата класификация за миниатюрни книги е, че височината на гърба е по-малка от три инча „(7,62 см).

Миниатюрните книги са създадени по (приблизително) същите методи като книгите в нормален размер, но също така се изработват като сгъваеми, свитъци, сгънати „на акордеон“ или „изскачащи“ книги.

Текстът на страниците на миниатюрните книги е изписан с ръчна калиграфия, с литография или висок печат. Днес компютрите правят създаването на съвременна миниатюрна книга много лесно в сравнение с тези от минали времена.

Възможно е да намерите миниатюрни антични книги, по-малки от половин инч, с позлатени корици и сложен дизайн.

Коя е най-малката печатна книга в света?

Най-малката книга в света, „Левша“, произлиза от Русия и е с размери само 0,07 мм x 0,09 мм .

Колко струват антични миниатюрни книги? Много фактори влияят върху стойността им, включително рядкост, съдържания и година на издаване. Някои от най-скъпите миниатюрни книги са:

 

– Миниатюрен часослов върху пергамент, 1530; (Продаден в Christie’s за $953 000 през 2001 г.)

-Kalendarium Evangelia, 1570 ; (продадено на търг за $26 000 през 2017 г.)

 -Verbum Sempiternum, Библията в миниатюра, 1765 ; (Продадена на търг за $5750 през 2004 г.)

-„Божествена комедия“ на Данте, 1878 ; (Продадена на търг за $960 през 2011 г.)

Antique English Bijou almanac, 1836

The English Bijou („Английското бижу“ , 19-ти век)

По-малка от клечка кибрит, тази  миниатюрна книжка, наречена The English Bijou, е произведена през 1836 г. Продадена е  на търг за $455 през ноември 2014 г. Когато разглежда това  издание, читателят ще види първо красивия му калъф , сложно проектирана малка кутия, покрита с кожа и облицована с кадифе в цвят шампанско. Първоначално кутията е съдържала и миниатюрна лупа. „Английското бижу“ е алманах и е толкова малък, колкото монетата на снимката.

 

Алманах в чантичка (19-ти век) – този миниатюрен античен алманах е произведен в началото на 19-ти век и е обвит в разкошна червена кожена чантичка с работеща закопчалка. Продаден е на търг за $307 през ноември 2014 г. Примери със закопчалки в това състояние са редки и много търсени от колекционерите на миниатюрни антични книги. Изданието дори включва малък джоб за съхранение; някои го използвали за поставяне на печати.

 

Новият завет на Йеремия Рич , стенография (17-ти век)- тази работа се нарежда сред  най-старите, които са продавани на търг и една от най-ценните. Продадена е за $3506 през ноември 2014 г. Публикуван около 1673 г.,  включва текста на книгата на Новия завет, написан със  стенографски знаци.Съдържа също и  Книга на псалмите. Два тома в един, произведението е гравирано навсякъде, гравирани заглавия и портретни фронтисписи на Рич, приложен е списък на абонатите, подвързан в  марокен с позлата. Джеремия Рич е английски стенограф от 17-ти век, известен със своята система за стенографско писане.