Марио Пузоавторът на известната мафиотска сага  –  „Кръстникът“ е роден на 15 октомври 1920 г. в Ню Йорк.

Писател, сценарист и критик, американецът от италиански произход израства в семейство на имигарнти и в повечето му творби са отразени реалните впечатления от разговорите и преживяванията с различни хора. Младият Пузо живее в район, получил характерното име „Hellish Kitchen“, където престъпните борби са  в реда на нещата. Мафиотските групировки воюват силно помежду си за контрол над магазини и ресторанти. Родителите на Пузо трябва внимателно да се грижат за децата си, за да ги предпазят от евентуални неприятности.Точно тези си  впечатления той  отразява в серия от творби, сред които се откроява „Кръстникът“.

Младият Марио Пузо получава  възможност да служи в редиците на американската армия по време на  Втората световна война.След завършване на службата  учи в Колежа по социални науки в Ню Йорк, а след това в Колумбийския университет. За около две десетилетия Пузо работи за  американското правителство. Започва кариерата си през 1963 г. като журналист на свободна практика, а година по-късно  става професионален писател. Първата му книга е издадена през 1955 година. Действието на романа „Арена на мрака“ се разгръща в Германия след края на Втората световна война. Централна за книгата е трогателната история на отношенията между американския войник и германското момиче.

Истинската слава на настига Марио Пузо след публикуването на „Кръстникът“  . Писателят признава, че е създал най-известния си роман като сценарий – с цел да печели пари. В резултат на това правата за филмиране получава  компанията „Paramount“, а писателят печели едва десет хиляди долара. Възоснова на творчеството на Пузо, филмът впоследствие е включен в „златния фонд“ на световното кино. Романът „Кръстникът“е публикуван през 1969 година и  разказва за корените  на италианската мафия, за насилието и корупцията в „най-демократичната страна“. Централна фигура   е благородният Дон Корлеоне, ръководител на мафиотския клан. Романът бързо печели читателската аудитория, въпреки че има и такива, които критикуват книгата, виждайки в нея опит да  се прослави организираната престъпност в САЩ. В България са издадени и книгите му: „Сицилианецът“, „Омерта“, „Умират глупаците“, „Тъмната арена“, „Четвъртият K“, „Шест гроба преди Мюнхен“.

Марио Пузо умира   от сърдечна недостатъчност на 2 юли 1999 г. в собственият си дом. Две години след смъртта му неговата вдовица публикува последния му незавършен роман “Фамилията“.