На 7 юли отбелязваме Международния ден на шоколада.

Когато чуем думата „шоколад“, най-често си представяме  голямо блокче  сладко лакомство. Но първоначално шоколадът бил употребяван само като горчива напитка. Приготвял се от зърна, събрани от какаовите дървета, виреещи в Централна и Южна Америка. Първите свидетелства за съществуването на шоколада като напитка се отнасят към 1900 г. пр. н.е. Предполага се, че имено в този период на територията на Мексико била създадена шоколадовата напитка. Някога шоколадът се приготвял по следния начин: какаовите зърна били изпичани и стривани на прах, след това прахът бил смесван с вода до пастообразно състояние, а за да се превърне тази паста в пенлива напитка, преди употреба я разреждали с гореща вода, добавяйки ванилия, пипер и други подправки. Цивилизациите на олмеките, ацтеките и маите употребявали шоколад за подобряване на настроението и в качеството на афродизиак, при това тези народи вярвали, че какаовата напитка има духовни качества. Маите дори се прекланяли пред Бога на какаото, ето защо напитката се използвала за религиозни и свещени церемонии, а шоколадът често се наричал „храна на боговете“.

В Европа какаото е пренесено през 1528 г. от Фернандо Кортес и през следващите 100 години европейският елит пие една топла течност, която нарича „шоколад“. У нас шоколадът навлиза веднага след Руско-турската война и със създаването на Княжество България. Едва през 1847 година шоколадът станал твърдо блокче за ядене, т.е. такъв, какъвто го познаваме днес.

В света са познати 2 вида какао – южноамериканско и африканско, като южноамериканското какао е 3 пъти по-скъпо от африканското.

Какаовите зърна съдържат повече от 300 полезни за здравето природни  съединения. Някои от тях са  допамин, фенилетиламин и серотонин. Те подобряват настроението и способстват за чувството на благополучие. Натуралният шоколад, или този който е със съдържание на какао над 25 % е изключително богат на антиоксиданти, които действат благоприятно на целия организъм. Негативното влияние, което може да оказва шоколадът на здравето, се дължи на всички допълнителни съставки. Някои от тях са мляко, сметана и захар, като тяхното количество съвсем не е незначително. Стандартно малко блокче, което тежи 43 г съдържа 13 г мазнини, 24 г захар и 210 калории. Употребата на млечен и бял шоколад в големи количества може да доведе до увеличаване на теглото и увеличава риска от възникване на многобройни проблеми със здравето.

И все пак каквито и да са ползите и вредите от шоколада, точно днес подарете да душата и тялото си от „храната на боговете“!