На 14 юни 1927 година умира писателят Джером Клапка Джером – известен с романите  си „Трима души в една лодка“ и „Празни мисли на един празен човек“.

Роден е на 21 май 1859 година в Уолсон, малко градче в Средна Англия, но израства в Лондон. На 14 години напуска училището „Мерилебън“  и започва работа  – чиновник в железниците, след това работи като учител, актьор и журналист. През 1885 година издава първата си книга „На сцената и зад нея“,  в която описва приключенията си с пътуващата театрална трупа. Четири години по-късно се отдава изцяло на писането и създава най-смешната и най-известната си творба „Трима души в една лодка“. Съвременните читатели не харесват сантименталностите и нравоученията в сериозните пасажи, но все още се смеят на комичните му закачки. Една година след издаването на романа Дж. Джером написва и продължението му „Трима на бумел“, като този път тримата приятели са на велосипедна обиколка в Германия.

През 1892  година  става съосновател на списание „Айдлър“ („Безделник“), в което публикуват творби писателите Брет Харт, Робърт Луис Стивънсън и Марк Твен. На следващата година  той създава и седмичното списание „Тудей“. Сред по-късните му творби е „Пол Келвър“, сериозен роман със силен  автобиографичен елемент. Автор е и на няколко успешни пиеси, най-популярната от които е „Наемателят от четвъртия етаж“, която разказва за влиянието на човек, приличащ на Христос, върху банда съмнителни типове.