ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

На 4 май феновете на световноизвестната филмова сага „Междузвездни войни“ празнуват неформален, но интересен празник – Денят на „Междузвездни войни” или Денят на Люк Скайуокър, както феновете на създадения от американския режисьор Джордж Лукас филмов епос понякога го наричат.

Този празник възниква поради любопитна игра на думи. В английския език има много думи, които се пишат по различен начин и имат различно значение, но като произношение звучат почти еднакво. Култовата фраза на джедаите „Нека силата бъде с теб” на английски език е „May the force be with you“. Един от феновете на филма, очевидно нелишен от чувство за хумор, променя тази фраза на „May the 4th be with you“ /Нека 4 май бъде с теб/, подчертавайки, че английската дума „may“ може да се преведе и като името на месеца, а думата „force“ /сила/ да се замести с „fourth“ /четвърти/.

Трябва да се отбележи обаче, че на 4 май 1979 г., когато първият филм от филмовата сага е почти на две години, Маргарет Тачър, избрана за министър-председател на Великобритания, е приветствана от привържениците на партията именно с тази фраза: „4 май да е с теб, Маги. Честито!“

Първият филм от сагата – „Междузвездни войни: Нова надежда“, и четвърти в поредицата, излиза на 25 май 1977 г. Премиерата му в България е на 26 април 1982 г. През 2007 г., по повод 30-годишнината от излизането на първата серия, в Лос Анджелис 25 май е обявен за Ден на „Междузвездни войни”. Но датата 4 май е по-популярна сред феновете.

Първото масово празнуване на Деня на „Междузвездни войни” се провежда през 2011 г. в Торонто, Канада, с парад на костюми, видео и шоу. Оттогава празникът се организира ежегодно, а активността в социалните мрежи му помага да се разпространи.

На 4 май феновете на „Междузвездни войни“ гледат любимата си епична епопея, организират шоу с костюми и флашмобове, четат списания и комикси, посветени на героите от сагата, и играят компютърни игри. В крайна сметка днес „Междузвездни войни“ е не само самият филм, състоящ се от няколко епизода, но и комикси, компютърни игри, играчки, изобразяващи героите Люк Скайуокър, Хан Соло, Лея Органа, Чубака, Дарт Вейдър, R2-D2, C-3PO и т.н.

Епизод 5 „Междузвездни войни: Империята отвръща на удара“, излиза през 1980 г., а епизод 6 „Междузвездни войни: Завръщането на джедаите“ – през 1983 г.

Шестнадесет години след него, през 1999 г., на екран се появява първата серия от сагата „Междузвездни войни: Невидима заплаха“. Следват епизод 2 „Междузвездни войни: Клонираните атакуват“ /2002 г./, и епизод 3 „Междузвездни войни: Отмъщението на ситите“ /2005 г./ Десет години по-късно, през 2015 г., се появява епизод 7 – „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, през 2017 г. излиза епизод 8 „Междузвездни войни: Последните джедаи“, а през 2019 г. – епизод 9 „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“. Предвижда се заснемането на нови три серии от поредицата през 2022, 2024 и 2026 година.

Поздрав за всички фенове на филмовата сага за Деня на „Междузвездни войни”: Нека Силата бъде с вас! Особено на 4 май!