На 4 април 1818 е роден  писателят Томас Майн Рид.

Родителите му са католически църковни служители. Получава добро образование в Кралския колеж в Белфаст и тъй като не желае да следва стъпките на родителите си, през 1840 година се отправя към Америка. В търсене на призванието си работи като учител, търговец, репортер, общува с прославени вождове на индианските племена.

През 1846 година в качеството си на журналист  Майн Рид събира и публикува материали в изданието „Spirit Of The Time“, отразявайки войната между САЩ и Мексико.

През 1848 година приключва военната си кариера, подава оставка с чин капитан и се връща към журналистиката и литературата.

Ползвайки като основа ръкописите си от Мексиканстака война, през 1850 година Майн Рид пише своя първи роман „Живот на война“. След излизането на романа писателят  става известен и популярен, а книгите му се изкупуват много бързо. Най-знаменитите му произведениея са „Белият вожд“, „Оцеола“, „Конникът без глава“ и др. Книгите му са преведени на много езици включително и на български. Умира на 22 октомври 1853 година в Лондон.

Книгите на Майн Рид можете да намерите в Библиотека „Зора“.

По материали от: „Кой кой е в световната литература“