На 12 април 1947 година в Балтимор, САЩ е роден Том Кланси – писател на политически шпионски трилъри, посветени на Студената война.

Завършва литература в Балтиморския колеж и през 1996 година заедно с колеги и приятели основават компанията “Red Storm Entertainment”, която създава успешни и популярни компютърни игри. Така името му става запазена марка за игри, филми и книги. В политическо отношение винаги е бил твърд републиканец и националист.
Автор е на 148 книги, които разказват завладяващи истории от света на шпионите, военни и политически интриги.

Има повече от петдесет бестселъра, сред които са: “Властта на президента“, „Код „Заплаха“, “Без правила“, “Патриотични игри“, “Червеният Заек“, “Зъбите на тигъра“, “Жив или мъртъв“, “Жертва на играта“, “Мечката и драконът“. “Точка на пречупване“, “Тайни ходове“, „Буферна зона“, „Разделяй и владей“, „Войни в сянка“, „Всички страхове“, „Политика“, „Баланс на силите“, „Виртуални вандали“, „Бойни действия“, „По заповед на Президента“, „Дълг на честта“ и „Безпощадно“.

По негови романи са създадени блокбастърите „На лов за „Червения октомври“ с участието на Алек Болдуин и Шон Конъри, „Патриотични игри“ със Самюел Л. Джаксън и Харисън Форд, който играе и в „Реална опасност“ заедно с Уилям Дефо.
Кланси е обявен за майстор на техническите детайли около съветските подводници и ракети, а дори висши членове на американската армия са си вземали бележки от неговите романи.
Писателят умира на 1 октомври 2013 година в Балтимор.
Всички романи на Том Кланси можете да намерите в Библиотека „Зора“.