На 14 септември 1930 година е роден Антон Дончев – авторът на най-известния български исторически роман – „Време разделно”.

През 1948 година завършва гимназия във Велико Търново, а пет години  по-късно и право в  Софийския университет. Не работи по специалността си, а започва да пише. Заедно с Димитър Мантов написва първия си роман „Пробуждане” през 1956 година. През 1961 година публикува романа „Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия и за много други хора живели преди нас”. С него авторът засвидетелства истинска класа в жанра историческа проза.

Книгата „Време разделно” (1964) е делото на живота му. Макар и написан само за 45 дни  този български роман е сред най-прочутите в световната литература. Творбата е издавана 17 пъти в България в тираж един милион и е преведена на над 25 езика.  През 70-те години на ХХ век книгата е включена в програмата на славянските факултети на големите университети. В Америка „Време разделно” е номиниран за най-добър исторически роман, а с тази чест се удостояват само американски автори. Антон Дончев в номиниран два пъти  за Нобелова награда. Както и предходните книги така и четиритомното издание „Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес” (1982 – 1992) е художествено произведение с характер на историческо изследване. В своите романи писателят умее да достига и разнищва трудните теми за морала, идентичността и вярата. През 1998 година публикува още един роман „Странният рицар на свещената книга”. През 1999 година  за своето цялостно творчество получава най-авторитетната награда за балканска литература „Балканика”. През 2001 година е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен.  От 2003 година е академик. На следващата година той получава голямата награда за литература на Софийския университет. Носител е на Националната литературна награда „Йордан Йовков“ за 2005 година. На 15 септември 2010 година му е връчен  орден „Св. св. Кирил и Методий“  – отличие за значими постижения в културата и в чест на неговата 80-годишнина. През 2014 година е удостоен и с Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“.

Книгите на Антон Дончев можете да намерите в Библиотека „Зора”.

По материали от: „Биографии на български писатели“