На 26 юни 1892 година е родена Пърл Бък – американска писателка и радетелка за човешките права.

През 1938 година получава Нобелова награда за литература за „богато и вярно описание на селския живот в Китай и за биографичните ѝ шедьоври“.
Пърл Бък живее почти четиридесет години в Китай, тъй като родителите ѝ са били мисионери в страната на коприната. Първоначалано учи в Шанхай, след това завършва психология в Линсбърг, Вирджиния. След дипломирането си през 1914 година се завръща в Китай и става учителка в мисията на родителите си.

Първите си  литературни опити прави още в  най-ранна детска възраст. От началото на 20-те години публикува в американски списания статии за живота в Китай. Първият ѝ публикуван роман „Източен вятър, западен вятър“  през 1930 година има три издания. Вторият ѝ роман „Благодатна земя“  ѝ носи наградата  „Пулицър“ през 1932 година. Темата отново е животът на хората в Китай, а романът се отличава с простотата на стила, както и с това, че е написан в традицията на китайското народно творчество. Това е причината да бъде наречен „притча за човешкия живот“.

През 1917 година се омъжва за Джон Бък, с когото се развежда през 1935 година. Има втори брак с издателя си Ричард Уолш с когото окончателно напускат Китай и заживяват в САЩ. Семейството осиновяват девет деца от различни националности. Освен това основават фонд за подпомагане на деца от Азия, в който инвестират много лични средства за различни благотворителни и образователни цели. 

През 1951 година е избрана за член на Американската академия за наука и изкуства.

Писателката мира на 6 март 1973 година.

(Към днешна дата организациите на Пърл Бък подпомагат повече от сто хиляди деца.)