На 5 април 1857 година е роден Княз Александър I Батенберг.
Роден е във Верона като принц Александър Йозеф фон Батенберг. Баща му е германският принц Александър фон Хесен-Дармщат, а майка му полската графиня Юлия фон Хауке. Получава военно образование. На 20 годишна възраст взема разрешение от император Александър II да постъпи в Руската армия и служи като младши лейтенант. Участва в Руско-турската война в състава на Лейбгвардейския Улански полк.
На 17 април 1879 година Батенберг е избран за княз на България от I Велико народно събрание. Избран е измежду трима кандидати, а в изборната декларация народните представители изтъкват участието му в Освободителната война. На 26 юни същата година тържествено полага клетва в Търново и поема управлението. По време на неговото управление се прокламира и извоюва съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 година. Веднага след това Русия започва кампания за неговото отстраняване. След силен натиск на 26 август 1886 година князът взема решението да абдикира и заминава за Виена.
Княз Александър умира в Грац, Австрия, на 17 ноември 1893 година след неуспешна операция на апендицит. Останките му са пренесени в София на 24 ноември и са погребани с почит на 3 януари 1898 година в Мавзолея на княз Александър I в центъра на столицата.
През 1937 година графиня Йохана Хартенау (съпругата на княз Александър I) дарява на Националния военноисторически музей много от отличията и ордените на съпруга си.