На 14 май 1912 година умира писателят Аугуст Стриндберг.

Той е сред най-значимите фигури в драматургията на XX в. и основен автор на шведската литература. Роден  в Стокхолм, син на обеднял благородник и слугиня, Стриндберг има нещастно детство и израства в бедност. Едва 13-годишен изгубва майка си. Пет години учи в университета в Упсала, но се връща в Стокхолм без диплома. Издържа се като учител, актьор и журналист, като същевременно започва и да пише.

Сложните лични социални взаимоотношения бележат както жизнения, така и творческия му път. Първата му сериозна творба е историческата пиеса „Господарят Олаф“, поставена за първи път през 1875 година. Но славата го спохожда с излизането на романа „Червената стая“ – сатира на стокхолмското общество.

Заради сборника с разкази „Историята на един брак“ го обвиняват в богохулство, но после го оправдават.

Има три нещастни брака. Част от най-значинмите му пиеси разглеждат конфликтите между съпрузи, най-прочутата сред тях е „Госпожица Юлия“. След провала на първите си два брака получава психическо разтройство. Донякъде в резултат на това той започва да пише в нов, експериментален стил, включвайки в творбите си мистични елементи и сцени, подобни на съновидения. Творчеството му оказва огромно влияние върху модерния театър.

Написва повече от 70 пиеси, автор е и на романи, разкази и студии върху шведската история.