Юджийн Лутър Видал (както е рожденото му име) е роден на 3 октомври 1925 година във военната академия „Уест Пойнт“ в Ню Йорк, където баща му е преподавател. През по-голямата част  от детството си  живее във Вашингтон при дядо си, сенатор Томас Гор, образован и остроумен мъж, от който младият писател научава механизмите на политическия живот. Като юноша приема фамилията на дядо си за малко име.

По време на Втората световна война Видал служи на продоволствен кораб  край Алеутските острови, близо до Аляска.  Тези преживявания  стават основа  на първия му роман „ Уилиуоу“, публикуван през 1946 година. Романът е приет добре  от критиката, но две години по-късно  писателят претърпява сериозен неуспех с „Градъд и стълбът“. Видал продължава да пише, като същевременно  работи като сценарист и политически коментатор  в телевизията.

През 1960 година се кандидатира за Конгреса, но губи и се завръща към писането.  Утвърждава се  като исторически белетрист. Признат е за изобретател на политическия исторически роман. В продължение на над шест десетилетия Видал изследва широк спектър от социално-политически, сексуални, исторически и художествени теми. Написва над 20 романа, осем пиеси, десетки сценарии и разкази, над 200 есета. През 1993 година е удостоен с американската Национална награда за литература. 

Писателят умира на 31 юли 2012 година.

В България Гор Видал става любим автор с “Калки”, а предизвиква небивал интерес с “Вашингтон, окръг Колумбия”, “Сътворението” и “На живо от Голгота”.

Признат е за един от най-влиятелните либерални американски интелектуалци на XX век.

Книгите на Гор Видал можете да намерите в Библиотека „Зора“.