На 5 май 1846 година в селцето Воля Окшейска е роден полският писател Хенрик Сенкевич.
Сенкевич е израснал в заможно селско семейство. Завършва университет във Вършава и започва работа като журналист на свободна практика. Заедно с това пише и разкази. Времето му е запълнено с писане, пътувания из Европа, Африка, Азия и САЩ. Установява се в Америка за няколко години.
През 1876 година издава първата си повест „Напразно“, която разказва за студентския му живот, а по-късно излиза новелата „Янко Музикантът“. Издава няколко разкази и повести, но едва трилогията „С огън и меч“, „Потоп“ и „Пан Володиовски“ го утвърждава като писател.
Най-известната творба на Сенкевич е романът Quo vadis? Произведението придобива изключителна международна популярност и многократно е филмиран. Сред безсмъртните му творби са също „Кръстоносци“, „Водовъртежи“ и детският роман „Стас и Нели“.
В началото на XX век писателят замисля създаването на нова трилогия, от която успява да публикува само „На полето на славата“ .
През 1905 година Сенкевич получава Нобелова награда за литература. Умира на 15 ноември 1916 година във Вьове, Швейцария. През 1924 година тленните му останки са пренесени във Варшава и положени в катедралата „Св. Йоан Кръстител“.
По материали от: „Кой кой е в световната литература“