На 13 септември 1916 година е роден уелският автор на книги за деца – Роалд Дал.

Автор е на “Чарли и шоколадовата фабрика,””Джеймс и огромната праскова”, “Фантастичният мистър Фокс”, “Вещиците”, “Матилда”и други любими детски книжки.
Роден е в Уелс, но родителите му са норвежци. На четири години Дал остава без баща и е пратен в интернат. Грубото отношение към възпитаниците на училището е пресъздадено в разказите му, където деца си отмъщават за жестокостта на властните възрастни.
След като завършва се отказва от възможността да продължи образованието си в университет и заминава за Африка, където работи в петролна компания. Подтикнат от същия авантюристичен дух, през 1939 година, в началото на Втората световна война, постъпва в Кралските военновъздушни сили. Става летец на изтребител, но е тежко ранен в един полет и до края на войната работи за разузнаването. Първите му разкази са вдъхновени от странните сънища по време на възстановяването. След войната пише разкази за възрастни. 
Те са изключително популярни, много от тях по-късно са екранизирани.

Дал започва да пише за малките, след като се раждат неговите деца. Първият му голям успех постига с книгата “Джеймс и огромната праскова”, която публикува на 44 години. Децата обожават творбите му заради многото забавления и грубото отношение към възрастните.

Роалд Дал е на първо място в класацията на петдесетте любими писатели, направена при национално допитване във Великобритания в края на хилядолетието. Признат е за любим детски писател в световен мащаб.

 


(По материали от: Кой кой е в световната литература?)