На 2 април 1840 г. във френската столица се ражда момче, което ще се превърне в един от най-значимите автори за френската и световната литература.

Още от дете Емил Зола проявява огромен интерес към поезията и изгражда себе си като една нежна, зависима от изкуството душа. Прекарва детството си в Екс-ан-Прованс.

На невръстна възраст губи баща си, който е с венециански произход.

Като ученик източник на вдъхновение открива в поетите романтици на френската литература – Алфонс дьо Ламартин, Виктор Юго, Алфред дьо Мюсе.

 

Нейно величество – любовта

В любовта Зола често се оказва разочарован. Първата му съпруга Александрин не удовлетворява желанията на своя съпруг и с годините студенината ги отчуждава един от друг.

Писателят излива всичките си емоции върху листа хартия, а от този период не липсват и произведения, които директно говорят за плътските желания на човека и описват в детайли красотата на голотата.

От липсата на каквото и да е разнообразие в живота си Зола надебелява, чувства се нещастен и преждевременно остарял.

Когато е на 47г., писателят се подлага на диета и отслабва драстично. Тогава среща и истинската си, пламенна любов – 20-годишната Жан Розеро.

Зола пази в тайна връзката си с Розеро от своята законна съпруга. Жан ражда на писателя две деца – Денис и Жак.

Французинът успява да скрие всичко това от Александрин дълго време, но в крайна сметка тя научава за втората жена в живота му.

Противно на очакваното тя приема децата и дори се грижи за тях след смъртта на Зола.

Една смърт, обвита в мистерия

На 28 септември 1902г. Зола и Александрин се прибират в дома си на ул. „Брюксел” в Париж. Запалват огън на печката с въглища, за да се сгреят, а писателят заключва вратата, както винаги прави.

Без да осъзнават и двамата малко по малко биват отравяни от въглеродния оксид, който се разнася чрез дима.

В девет часа сутринта на следващия ден в дома им принудително нахлуват лекари, извикани по молба на прислугата.

Зола е намерен на пода, полумъртъв. В продължение на 20 минути лекарският екип се опитва да възвърне пулса му, но напразно. Александрин е откарана в болница за лечение.

Широкоразпространена хипотеза за смъртта на големия френски писател е предумишлено убийство. Зола е имал немалко врагове, тъй като е държал на политическата си позиция и не се е страхувал да критикува властимащите.

"Истината е на ход и нищо не може да я спре" - Емил Зола
„Истината е на ход и нищо не може да я спре“ – Емил Зола
Източник: Getty Images/Guliver

Първоначално Зола е погребан в гробището в Монмартър, а на погребението присъстват около 50 000 души, включително и видни личности от френския светски и политически свят.

Шест години по-късно тялото на писателя е преместено в Пантеона в Париж до друг велик френски майстор на словото – Виктор Юго.

 

 

Източник: Vesti.bg