На 5 февруари 1920 година в София е родена Леда Милева.

Когато баща ѝ Гео Милев е арестуван и убит, тя е едва на 5 години. Първоначално Леда Милева учи в американска детска градина, после в американско основно училище, а през 1933 година влиза в Американския колеж. Тя е председател на най- известния момичешки кръг – “Напредък”, участва и в редколегията на училищния вестник “Рилски шепот”. В  колежа се запознава с бъдещия си съпруг Николай Попов. От 1938 година  е студентка в Юридическия факултет. Следва право само четири семестъра и напуска, за да се запише в Института за детска учителка. За това нейно решение голяма роля изиграва леля ѝ, литераторката Пенка Касабова.

По същото време Леда Милева започва да сътрудничи и на списанието, издавано от Касабова – “Първи стъпки”. В началото на октомври 1944 година Леда Милева започва работа в Радио София. Тя отговаря за създаването на приказките, песните и стихотворенията за детския час. От сътрудничеството с композитора Петър Ступел се появява най-известната детска песен – “Зайченцето бяло”.

Първата си стихосбирка – “Заю на разходка”, поетесата издава през 1946 година, а три години по-късно излиза и втората – “Няма време”. През 1956 година  става главен редактор на сп. “Дружинка”. През 1966 година  е назначена за  директор на Българската телевизия. По нейно време стартира предаването “Панорама”, основан е международният фестивал “Златният ключ”, излъчен е най- гледаният български сериал “На всеки километър”. През 60-те години поетесата отпечатва стихосбирките си “Бели лястовички”, “По пътечките на дъгата”, “Влак-юнак”, “Юначе с калпаче”, поставя детската пиеса “Златоперко”.

След прекратяването на работата си в телевизията (1970 г.)  започва работа в Министерството на външните работи, а две години по-късно става посланик на България в Париж и постоянен представител на страната в ЮНЕСКО. В Париж остава до 1978 година. Същата година издава поемите “Чичото от Америка”, “Черно фламинго”. Леда Милева е и председател на българския ПЕН-клуб от 1960 г. до 1970 г., а от 1979 г. до 1989 г. – и на Съюза на преводачите в България. Тя е народен представител в 7-мото Велико Народно събрание, както и в 8-то и 9-то Народно събрание. Поетесата е известна и с преводите, които прави главно от английски език. Нейни творби са преведени на английски, немски, френски, полски, унгарски и арабски език. Включена е в Почетния списък “Ханс Кристиан Андерсен” на Международния съвет на детската книга.

Умира на 5 февруари 2013 година.

Книгите на Леда Милева можете да ползвате в Библиотека „Зора“.

По материали от: „Биографии на български писатели”