На 22 август 1920 година е роден Рей Дъглас Бредбъри – един от най-уважаваните разказвачи на Америка, често определян като автор на научна фантастика, но самият той не се причислява към определена литературна категория.

„Като начало, не пиша научна фантастика – казва Бредбъри в едно интервю. Написал съм само една научнофантастична книга, и това е „451 градуса по Фаренхайт“, която е базирана на реалността. Научната фантастика е изобразяване на реалното. Фентъзито е изобразяване на нереалното. Така че „Марсиански хроники“ не са научна фантастика, а фентъзи. Те са невъзможни, не разбирате ли? Това е причината, че ще се четат още дълго време – всъщност са гръцки мит, а митовете имат качеството да остават задълго.“

Едни от  най-популярните му произведения са “451 градуса по Фаренхайт”, “Марсиански хроники”, “Вино от глухарчета” „Смъртта е занимание самотно“. Писал е за театъра и за киното, негов е сценарият за превърналата се в класика екранизация по “Моби Дик” на режисьора Джон Хюстън.

Номиниран е за наградата “Оскар”. Повече от шейсет и пет от разказите му са адаптирани от самия Бредбъри за телевизионната поредица “Театърът на Рей Бредбъри”. За телевизионната си пиеса “Дървото на вси светии” получава награда „Еми“.

Биографите на Бредбъри споделят следния любопитен факт:

„Въпреки че в романите си постоянно разказва за космически кораби и междузвездни пътешествия, Бредбъри никога не е карал кола, а за пръв път се качва на самолет на 62-годишна възраст“.

През 2000 година е удостоен от Националната фондация за книги с медал за изключителни заслуги към американската книжовност.

Писателят умира на 5 юни 2012 година.