На 11 ноември 1922 година  е роден американският писател Кърт Вонегът.

Вонегът е един от най-оригиналните съвременни писатели, който често използва в романите си научнофантастични елементи, но твърдо отказва да бъде характеризиран като автор фантаст.

В гимназията публикува свои творби в училищния вестник. Постъпва в Корнелския университет с изучаване на химия. През 1942 година, по време на Втората световна война, Вонегът се записва в армията и го изпращат в Европа. Малко след това е пленен от германците и изпратен да работи във  фабрика в Дрезден. През 1945 година градът е изравнен със земята от бомбардировките на Съюзниците, Вонегът е един от малцината оцелели.

След войната продължава  образованието си в Чикагския университет. По-късно работи в новинарска агенция и отговаря за връзките с обществеността в голяма мултинационална компания.

Вонегът е автор на пиеси, есета и кратки разкази, но романите му го превръщат в литературен идол. Заради критичното и цинично отношение към американското общество, Вонегът е превеждан на български още в края на 70-те години, по времето на комунизма. В първите издания на неговите книги на български обаче някои рисунки и част от текстовете са цензурирани. Подигравателното му отношение обхваща и комунистическата част от света, но българският читател не разбира това. Отначало името му е преведено на български като Курт, както е на немски, а в по-късните издания е с английското произношение Кърт.

На 30 години публикува първия си роман „Механично пиано“. Вероятно най-популярният му роман е „Кланица N5“, който отразява преживяванията му по време на войната.

Още негови известни произведения са: „Котешка люлка“, „Времетръс“, „Точният мерник“, „Факус-бокус“, „Закуска за шампиони“, „Съдби по-лоши от смъртта“, „Синята брада“ и други.

Почти всички негови книги, преведени на български език, можете да ползвате в Библиотека „Зора“.