На 13 юни 1825 година младият изобретател Уолтър Хънт патентова безопасната игла.

През 1825 година механикът Уолтър Хънт задлъжнял с 15 долара. Трябвало бързо да върне парите, но самият той нямал никакви в себе си. Мислил Хънт какво да прави и създал скица на закрепващи елементи от много тънък проводник. На единия край на закопчалката имало навита пружинка, а на другата – калпаче, заключващо края на иглата. Със своето изобретение механикът не само върнал 15-те долара, но продал скицата за 400 долара.

Подобна игла е създадена преди изобретението на Хънт, но тя е изглеждала много по-различно. Тези продукти са известни като брошки и са се използвали от някои древни и средновековни народи като скрепителни елементи за наметала и други дрехи. Но скоро след това те били заменени от копчетата.

Възраждането на безопасната игла е било крайно необходимо за домакинството. Тя се използвала за прикрепване на бродерии, закопчаване на пелени, дори за закрепване на долно бельо.

В определен период от време този вид игли дори са се превърнали в символ и атрибут на младежи, които се обявили срещу традиционните ценности на обществото. Те ги прикрепвали към лицето и тялото си в знак на протест.