Алксандър Дюма-баща е  един от най-великите френски писатели-романисти. Роден е на 24 юли 1802 година. Рабoтейки в Париж, Дюма пише статии за списания и театрални пиеси. През 1829 година неговата първа самостоятелна пиеса „Дворът на Анри III“ получава одобрението на широката публика. Следващата година втората му пиеса „Кристина“ става също толкова популярна и му позволява да посвети цялото си време на писането.

В периода 1839 – 1841 година, със съдействието на няколко свои приятели, Дюма издава колекция от есета за известни престъпници и престъпления от европейската история, включващи материали за Беатрис Сенси, Борджиите, Карл Лудвиг Санд и Антоан Франсоа Десрю.

През 1840 година Дюма сключва брак с актрисата Ида Ферие, но в същото време продължава да поддържа романтични връзки с други жени. Става баща на поне три извънбрачни деца. При създаването на своите творби Дюма използва помощта на много хора, от които може би най-известен е Огюст Маке. Именно Маке е този, който обрисува прототипа на  “Граф Монте Кристо”, той има и значителен принос в създаването на „Тримата мускетари” и продълженията, и някои от другите романи на Дюма. Докато работят заедно, Маке предлага сюжети, а Дюма добавя детайлите, диалозите и завършеците на историите.

Писателят умира  на  5 декември 1870 година  в село Пюи, намиращо се в околностите на град Диеп, на 68 годишна възраст. Първоначално е погребан в родното си място. На 30 ноември 2002 година  със заповед на президента на Франция Жак Ширак тялото на писателя е ексхумирано и с пищна церемония и държавни почести е преместено в Пантеона в Париж. Дюма остава най-четеният и продаван френски автор, неговите произведения са вдъхновили над 200 филма.