Младият Паустовски

„Той никога не е бил „моден“ или „немоден“, него винаги са го четяли.Той винаги е бил далеч от всяка литературна суета около собственото му име, от лъжовните фойерврки на неудържимите възторзи, от фелдмаршалството в изкуството, разрушаващи таланти от всякаква величина.“ (Юрий Бондарев)

Всеки, който се е докоснал веднъж до прекрасния поетичен свят на Паустовски, остава пленен за цял живот. Всичко през погледа на този фин и нежен писател, е някак по-красиво, по-романтично, по-оптимистично. Запазил до старини умението да вижда нещата от живота „с чисти детски очи“, като истински вълшебник, той отвежда читателя в своето царство на хармония, „доброжелателство, безкористие и душевна красота“. Там на човек му е и „леко, и хубаво“.

 

 Роден е на 31 май през 1892 г. в Москва. Във вените на неговия баща – непоправим мечтател, работещ по железопътните линии и потомък на запорожки казаци, тече украинско-турска кръв. Баба му по майчина линия, пък, е полякиня. Толкова е отдадена на  своята Родина и свободата й, че след разгрома на полското въстание от 1863 г. не хвърля повече черните дрехи. Като ревностна католичка, прави поклонение из родните свети места. Често с нея е и малкият й внук. Необикновените срещи и впечатления от тези дни оставят дълбоки следи в детската душа. В живота на писателя има още две важни фигури, особено в ранните му години. И двете, обвити в романтика – красивата, винаги весела и много музикална леля, която умира млада, и вуйчото, авантюрист и пътешественик, търсещ страстно приключенията.

 

Със сестра си и двамата по-големи братя

В голямото семейство всички обичат театралните представления, пеят и свирят на пиано. Само на 6 годинки е, когато се връщат в Украйна – първо на село, след това в Киев. Там завършва класическата гимназия, в която съученици са му известни бъдещи писатели и критици, един от които е Михаил Булгаков.  Учи две години в Историко-филологическия факултет на университета и се премества в Москва, но така и не успява да се дипломира – избухва Първата световна война.

 

Гимназист в Киев (крайният вляво)

Започва да пише още като гимназист и печата в киевското списание „Огни“ – 1912 г. Липсата на опит го кара да зареже писането временно и да се гмурне смело в живота. Сменя съзнателно различни професии, пътува много из Русия, за да разбере по-добре човешката душа. Както ще каже един от героите му в автобиографичната повест „Далечни години“:

„ … да си писател е голяма работа, но тя изисква истинско познаване на живота…

Той трябва да разбира всичко! Трябва да работи като вол и да не гони слава.“

И ще посъветва младите, стъпващи на този път:

„…идете по къщурките, по панаирите, по фабриките, в нощните приюти. Навред – в театри, болници, в мини и затвори. Та животът да ви пропие като спиртът валериана! Та да се получи истинска настойка. Тогава ще можете да го давате на хората като чудесен балсам!“

С приятеля В. Каверин

Самият Паустовски минава през сериозен житейски опит – от ватман на трамвай и кондуктор, през санитар, заводски работник и дори моряк, та до преподавател по литература и журналист. Цели 10 години са му нужни, за да добие увереност и посегне отново към перото. И да стане истински писател, майстор на лиричната проза, създаващ дълбоко човечни и проникновени творби – скромни, деликатни и сърдечни, какъвто е и самият той. 

Неговите разкази и повести, изпъстрени с размисли, спомени, впечатления от книги и срещи, са истинска сплав от поезия и философия. В напомнящите „дневникови бележки“ литературни портрети и есета, посветени на забележителни личности, оживяват моменти и картини, талантливо преплетени с литературни асоциации, реминисценции и разсъждения. Една очарователна магия от образи, детайли, настроение, покоряваща със своята дълбочина и атмосфера. И тази характерна негова проза, звучаща меко и лирично като поезия, достига до сърцата на съвсем различни хора, „коренно противоположни един на друг и на самия него“. Тайната е вероятно в това, че той самият умее да разбира, цени и обича всеки човек. Умее също да пази достойнството си и в най-трудните времена.

.

„Удивително, но, Паустовски успя, живеейки във времето на безумна възхвала на Сталин, да не напише и дума за вожда на всички времена и народи. Успя да не влезе в партията, да не подпише нито едно писмо или призив, заклеймяващи някого. С всички сили се опитваше да остане себе си и остана.”    (Валерий Дружбински)

 

 

В двора с любимото куче

Смело застава зад Солженицин, подкрепяйки го неведнъж. Категорична е позицията му и в първия съветски показен процес – срещу писателите Андрей Синявски и Юлий Даниел. Открито се обявява в тяхна защита, давайки положителна оценка на творчеството им. Малко преди смъртта си, вече тежко болен, намира сили да помогне на друг голям творец – Юрий Любимов, главен режисьор и създател на театър „Таганка“, намиращ се под угрозата да бъде уволнен. Писателят умолява в писмо и личен разговор Алексей Косигин да размисли и запази този театър – плод на много усилия и работа, превърнал се в културна ценност за страната. И успява да го спаси.

Винаги отстоява своята позиция, независимо от възможните неблагоприятни последици. През 1965 г. е предложен за Нобелова награда. Тя отива, обаче, при Михаил Шолохов. Номиниран още три пъти в следващите години, така и не я получава. Най-вероятно „по политически причини“, както става известно по-късно.

  

Марлене Дитрих на колене пред таланта на Паустовски

Писател, сценарист, журналист, педагог и преводач, Паустовски оставя над 30 книги, преведени на много езици. През 1959 г. идва в България и се влюбва в страната ни – в красивите гледки, героичната история и интересните хора: „…Тук срещнах голяма вътрешна култура и такт.“  Ражда се очеркът „Живописна България“.

Някои от неговите творби се изучават в училище като образци на блестящ стил и литературно майсторство.  Нобеловият лауреат Иван Бунин определя „Кръчмата на Брагинка“ за „най-хубавият разказ в руската литература“. А друг разказ на Паустовски („Телеграма“)  кара великата Марлене Дитрих да падне на колене пред твореца, за да изрази своето възхищение и уважение към таланта му. Това става на сцената след представление по време на гастрола й в Москва. Годината е 1968. Писателят умира скоро след това – на 14 юли. Погребан е в Таруса, каквото е желанието му.

 

                                          Августина Савова