На 30 август 1797 година в Лондон е родена Мери Шели – създателката на “Франкенщайн” – един от първите романи на ужаса.

Моминското ѝ име е Мери Улстънкрафт Годуин. Баща ѝ също  е писател и автор на политически трудове, изразяващ революционнни възгледи за редица социални институти, включително брака. Майка ѝ, Мери Улстънкрафт е известна писателка, една от първите феминистки, умира 11 дни след раждането на Мери.

Шели получава домашно оброзование, общува с мъжете от литературния кръг на баща си и на 16 години бяга във Франция с поета Пърси Биш Шели. Първото им дете, момиченце, умира във Венеция няколко години по-късно. Връщат се в Англия, където се ражда синът им Уилям. Женят се, след като съпругата на Пърси Шели се самоубива.

Първият роман на Мери Шели “Франкенщайн” е публикуван, когато тя е на 21 години. Издържан е в злокобния мрачен стил на популярния по онова време готически роман и има голям успех. Главният герой на повествованието е амбициозен млад учен, който създава човешко същество и така си присвоява божественият приоритет, но чудовищното създание го преследва и накрая го унищожава. Сюжетът се оказва актуален не само за XIX, но и за XX в. и многократно е интерпретиран в различни форми.

След смъртта на съпруга си през 1822 година Мери се връща в Англия. Слездващият ѝ роман „Валперга“ излиза, когато е на 26 години. Пише и стихове, впечатления от пътуванията си и още четири романа. Последният ѝ роман е с фантастична фабула и разказва за унищожението на човешката раса. Никой от тях обаче не достига успеха на “Франкенщайн”.

 

В Библиотека „Зора“ можете да намерите романа “Франкейнщайн” и томче със стихове от авторката.