На 30 август 1797 година в Лондон е родена Мери Шели – създателката на „Франкенщайн“ – един от първите романи на ужасите.

Моминското ѝ име е Мери Улстънкрафт Годуин. Баща ѝ също е писател и автор на политически трудове, изразяващ революционни възгледи за редица социални институти, включително брака. Майка ѝ, Мери Улстънкрафт, известна писателка, една от първите феминистки, умира 11 дни след раждането на Мери.

Шели получава домашно оброзование, общува с мъжете от литературния кръг на баща си и на 16 години бяга във Франция с поета Пърси Биш Шели. Първото им дете, момиченце, умира във Венеция няколко години по-късно. Връщат се в Англия, където се ражда синът им Уилям. Женят се, след като съпругата на Пърси Шели се самоубива.

Първият роман на Мери Шели – „Франкенщайн“, е публикуван, когато тя е на 21 години. Издържан е в злокобния мрачен стил на популярния по онова време готически роман и има голям успех. Главният герой на повествованието е амбициозен млад учен, който създава човешко същество и така си присвоява божественият приоритет, но чудовищното създание го преследва и накрая го унищожава. Сюжетът се оказва актуален не само за XIX, но и за XX в. и многократно е интерпретиран в различни форми.

След смъртта на съпруга си през 1822 година, Мери се връща в Англия. Следващият ѝ роман „Валперга“ излиза, когато тя е на 26 години. Пише и стихове, впечатления от пътуванията си и още четири романа. Последният ѝ роман е с фантастична фабула и разказва за унищожението на човешката раса. Никой от тях обаче не достига успеха на „Франкенщайн“.

В Библиотека „Зора“ можете да намерите романа „Франкенщайн“ и томче със стихове от авторката.