На 6 декември 1768 година излиза първият том на Енциклопедия Британика.
Най-старата и пълна англоезична енциклопедия и един от най-използваните източници на информация. Първото й издание излиза в периода 1768 – 1771 г. в Единбург, Шотландия и е посветено на тогавашния британски монарх. До началото на XX век статиите се проверяват от най-авторитетните личности в различни дисциплини и дори включват изследвания, предназначени за научна аудитория. Това е периодът, през който Британика e завоювала днешния си авторитет в англоезичната и световна култура.
През 2015 година Библиотека „Зора” получи изключително ценно дарение от сливенеца Веселин Енчев, което включва двадесет и петте тома на деветото издание Eнциклопедия Британика (1875-1889 г.).
Деветото издание е с главен редактор Томас Спенсър Байнс – първият англичанин след серия от шотландци. След 1880 година негов асистент става Уилям Робъртсън Смит. Специални съветници в областта на науката са Джеймс Максуел и Томас Хъксли. В сравнение с осмото, това издание е далеч по-луксозно и за първи път се отпечатват заедно текст и големи графични илюстрации в една и съща страница. Интересен факт е рекордният брой продадени комплекти – 55 000 легални и 500 000 пиратски копия.
През 1901 г. Енциклопедия Британика се премества в Америка и неин собственик става Х. Хупър от Чикаго, един от първите търговци, приложили системата за търговия с книги по пощата. В началото на 20-те години, след сериозна финансова криза, правата по издаването ѝ са купени, а по-късно (1941 г.) предадени безвъзмездно на Чикагския университет. През март 2012 година най-старата англоезична енциклопедия, публикувана в продължение на 244 години, се отказва от по-нататъшни печатни издания и преминава напълно в мултимедиен формат. Така 32-томното издание от 2010 година става последното нейно печатно изданиe.