На 5 юли 1881 година египтологът Емил Бругш от Египетския музей в Кайро извършва сензационно откритие. Край Луксор, в скалите Дейр ел-Бахри, на изток от знаменитата Долина на царете, той открива подземна погребална камера с десетки саркофази с мумифицирани фараони: Сети I, Аменхотеп I, Тутмос III, легендарния завоевател Рамзес II, и др.

Саркофазите са положени сред предмети от тогавашния бит и скъпоценности, разпръснати по целия под. Очевидно, малко преди появата на Бругш в камерата са влизали мародери. Предполага се, че преди това никой друг не се е докосвал до това място.

Според намерените надписи, датиращи от 1110 г.пр.н.е., саркофазите са преместени в тайната погребална камера от официалните им гробници, защото държавата не може да ги охранява.

Използвайки благоразположението на египетския владетел, Емил Бругш получава за помощници 200 египетски селяни, които изваждат от гробницата намерените мумии. Находките са натоварени на параход и след 3 дни експедицията пристига в столицата. През целия път египтяни съпровождат парахода, превърнат в погребална катафалка: мъжете стрелят с оръжия, отдавайки почит към мъртвите фараони, а жените, с разпуснати коси, плачат като древни оплаквачки.

Със своите находки Емил Бругш не само обогатява музея в Кайро, но и целия свят, предоставяйки възможност на съвременните хора да видят съхранените останки на владетелите, които преди хиляди години са били в апогея на своето величие и слава.