На 18 февруари 1883 година е роден писателят Никос Казандзакис.

Най-известните произведения на Казандзакис са „Последното изкушение“ и  „Алексис Зорбас“, чиято изключително успешна филмова версия с Антъни Куин е любима на много поколения зрители. Като писател създава богата палитра от романи и има огромен принос в развитието на съвременната гръцка литература.

Роден е в Хераклион на остров Крит. Учи право в Атинския университет и философия в Париж. Няколко години пътува из Европа, Русия, Близкия изток и Япония. Сред многобройните му длъжности, които е заемал, са министър в гръцкото правителство и служител в ЮНЕСКО. През 1948 година се установява в Южна Франция.

Първият му роман „Тода-Раба“ е публикуван на френски, когато авторът е на 51 години. Казандзакис е относително непознат като писател до публикуването на автобиографичния му роман „Алексис Зорбас“. Името му става още по-известно с излизането на измислената биография на Христос – „Последното изкушение“.

Никос Казандзакис е изключително работоспособен творец, превел на новогръцки огромно количество старогръцки текстове, а наред с това и  „Божествена комедия“, „Произход на видовете“, „Фауст“. Автор е и на пътеводители, поезия и пиеси. Започвайки от там, където е свършил Омир, създава своя огромна епическа поема „Одисея: съвременно продължение“.

 

През 1957 година е номиниран за Нобелова Награда за литература, но загубва с един глас от Албер Камю. Месец по-късно умира от левкемия в Германия.

Библиотека „Зора“ предлага на своите читатели следните заглавия от автора: „Алексис Зорбас“, „Капитан Михалис“, „Последното изкушение“, „Рапорт пред Ел Греко“ и „Змия и лилия“.