На 18 февруари 1883 година е роден писателят Никос Казандзакис.

Най-известните произведения на Казандзакис са   „Алексис Зорбас“ и „Последното изкушение“ , чиито изключително успешни филмови версии  са любими на много поколения зрители. Като писател създава богата палитра от романи и има огромен принос в развитието на съвременната гръцка литература. 

Но самият той винаги е определял себе си по-скоро  като философ и мислител, отколкото като писател.

Роден е в Хераклион, на остров Крит. Учи право в Атинския университет и философия в Париж. Няколко години пътува из Европа, Русия, Близкия изток и Япония. Сред многобройните му длъжности, които е заемал, са министър в гръцкото правителство и служител в ЮНЕСКО. Но животът и писателският път на Казандзакис  могат да се оприличат на ходене по мъките. След успеха на романа „Алексис Зорбас” (1946, филмиран през 1964 от Какоянис) писателят емигрира, гонен от политическата диктатура в Гърция. През 1948 година се установява в Южна Франция.

Първият му роман „Тода-Раба“ е публикуван на френски, когато авторът е на 51 години. Казандзакис е относително непознат като писател до публикуването на автобиографичния му роман „Алексис Зорбас“. Името му става още по-известно с излизането на измислената биография на Христос – „Последното изкушение“.

Никос Казандзакис е изключително работоспособен творец, превел на новогръцки огромно количество старогръцки текстове, а наред с това и  „Божествена комедия“, „Произход на видовете“, „Фауст“. Автор е и на пътеводители, поезия и пиеси. Започвайки оттам, където е свършил Омир, създава своя огромна епическа поема „Одисея: съвременно продължение“.

През 1957 година е номиниран за Нобелова Награда за литература, но губи с един глас от Албер Камю. Месец по-късно умира от левкемия в Германия.

Библиотека „Зора“ предлага на своите читатели следните заглавия от автора: „Алексис Зорбас“, „Христос отново разпнат”, „Капитан Михалис“, „Последното изкушение“, „Рапорт пред Ел Греко“ „Змия и лилия“, „В дворците на Кносос”, „Аскетика”.