Днес е рожденият ден на дънките Levi`s– любима ежедневна дреха на деца, жени и мъже.

Бащата на дънките – Леви Щраус е роден в Бутенхайм, Германия на 26 февруари 1829 година в еврейско семейство.

По време на златната треска  Леви се преселва в Сан Франциско, Калифорния и основава магазин за търговия с галантерийни изделия и платове. Понеже и по-рано братята му и той са се занимавали с облекло и галантерия, Леви взима със себе си разнообразни платове и брезент. Скоро открива, че златотърсачите се нуждаят от издръжливи панталони при тежката си работа и  поръчва на шивач да бъдат изработени от брезент.

Първите панталони са все още кафяви, направени от конопени влакна и се придържат от тиранти. Скоро Щраус започва да използва деним – памучен плат, който се оцветява в синьо с индиго. Ръбовете на джобовете обаче все още са недостатъчно здрави за златотърсачите, които пъхат в тях всякакви материали от мините.

През декември 1870 г. на Якоб Дейвис – шивач от Рига, му хрумва да нитва краищата на джобовете на панталоните, за да ги подсили. Понеже му липсват пари за патентоване на  идеята, превърнала се в реалност през 1872 година, се обръща към Леви Щраус, който му заема част от плата, нужен за производство. Щраус подпомага Дейвис и получава заедно с шивача патент на 20 май 1873 г. До края на годината са продадени 70 500 бройки панталони и палта от материала деним. Две фабрики произвеждат дънките. Десет години по-късно действат вече над 535 предприятия.

И днес марката радва милиони почитатели по света.