На 3 април 1991 година умира писателят Греъм Грийн – един от най-популярните английски писатели на XX век.

Романите и разказите му третират морални проблеми, а действието в много от тях се развива в екзотична обстановка. Грийн събира впечатления за тях по време на пътуванията си по цял свят.

През 1925 година работи като журналист в Лондон. Четири години по-късно издава първия си роман „Вътрешен човек“. Успехът на книгата му позволява да се откаже от журналистиката. По време на Втората световна война  работи  за Министерството на външните работи. През 50-те и 60-те години изпълнява задачи на британските тайни служби. В много от романите му има политическа интрига.

Първия си голям успех Грийн  бележи с шпионския роман „Влакът за Истанбул“ (в САЩ излязъл със заглавието „Ориент експрес“), който издава през 1932 година. Други негови значими творби са „Наемен убиец“, „Тайният агент“ и „Третият“. Те са филмирани, както много други негови произведения.

Животът му е сложен и прави всичко възможно да го обърка още повече с шегите, които погажда най-вече на журналистите. Твърди, че ръкописът на „Десетият“ внезапно е открит след 40 години  – въпреки че през цялото време той е знаел къде се намира. Публикуван е през 1985 година, но романът не е от най-добрите му постижения.

В Библиотека „Зора“ можете да намерите следните заглавия от Греъм Грийн: „Третият“, „Тихият американец“, „Човешкият фактор“, „Комедиантите“, „Десетият“, „Безнадежден случай“, „Две нежни души“, „Доктор Фишер от Женева или Бомбената вечеря“ и „Избрани творби в 2 тома“.

По материали от: „Кой кой е в световната литература“