На 12 септември 1921 година е роден Станислав Лем – един от малцината писатели фантасти, които успяват да си извоюват голямо име в световната литература.
Роден е в град Лвов, който по онова време е в границите на Полша, а днес е на територията на Украйна. В началото на Втората световна война, когато 18-годишният Лем учи медицина, Полша е окупирана от германците. По време на войната работи като механик и се включва в съпротивата срещу нацистите. След войната Полша попада в соцлагера и до края на 80-те години остава под контрола на Съветския съюз.
Лем се отказва от следването и се ориентира към писането. Комунистическото правителство на Полша не допуска критично отношение към своя строй и писателят разбира, че единственият начин да се изразява свободно е научната фантастика. На 30 години  той публикува първия си роман „Астронавти“.

Едва с появата на „Соларис“, 10 години по-късно, Лем става известно име в литературата. В „Соларис“ учени от Земята изследват загадката на планета, където единственото живо същество е интелигентният океан, покрил цялата ѝ повърхност. Океанът извиква видения от миналото на учените и така ги насочва да изследват собствения си разум. Романът е филмиран от прочутия режисьор Андрей Тарковски.
Освен романи пише и поредица от хумористични разкази за приключенията на астронавта Йон Тихи, както и за звездния навигатор Пиркс. Те са сатира на неговото съвремие и на обществения светоглед.
Станислав Лем умира от сърдечна болест на 27 март 2006 година в Краков.