Димо Бойчев (1878-1966) – музикален педагог, диригент, публицист, автор на пособия по пеене и нотно ограмотяване („Български народни песни с мелодии от с. Ичера, Котленско”, „Пеенето в първоначалното училище и народните прогимназии”, „България в песни”, „Сборници за детски забавления” и др.), редактира „Детска оперетна библиотека“, „Популярна музикална библиотека“ и „Школна преводна музикална библиотека“.

  

Роден е на 25 юни (13 юни) 1878 г. в с. Ичера.

„В будното балканско село, където песента е неразделна част от бита, още в детските си години Димо Бойчев се сближава с нея здраво, за цял живот. Музикалните си способности развива в сливенската гимназия при учителя Михаил Райнов. В училищния хор е отличен тенор и солист и взема участие във всички утра, вечеринки и салонни продукции на гимназията през 1890-1894 г.“ 

Завършва Педагогическото училище в Казанлък през 1896 г. Учи няколко семестъра  в музикалните училища на Одеса (1898) и Киев (1905), но не успява да получи висше музикално образование и се отдава на педагогическа дейност. Неговият път на учител минава през Градец, Котел, Ичера, Пловдив, София. Навсякъде основава хорове и включва пеенето в училищния живот.

През 1905 г. в Пловдив създава първата българска Детска музикална китка. Малките артисти изпълняват хорови и солови песни, дуети и музикални сценки, представят детските оперети на Бордез „Лъжите на маркизата” и „Птичата воденица”.  В следващите няколко години Димо Бойчев организира за децата безплатни музикални курсове в различни градове на страната. През летните месеци на 1907 и 1908 г. сливенските деца имат възможност да посетят тези курсове. На финала те представят в салона на читалище „Зора” два спектакъла. Акомпанира им военния оркестър на Йосиф Каломати. Продукцията от 23 август 1908 г. включва богата програма по творби на Менделсон, Пипков, Кюкен и оперетата „Двете пролетни царици” (Бордез). Тези изяви, посрещнати с голям интерес и бурни овации от публиката, са предпоставка за появата две години по-късно на Детска музикална китка. Създадена в Сливен през 1910 г. от Васил Арнаудов, тя е втора поред за страната, но според специалистите първа със своя „интензивен музикален живот”.

Голяма е заслугата на Димо Бойчев за създаване на български оперетки, толкова необходими в репортоара на детските китки. Той подтиква и убеждава родните композитори да творят за децата. Така се появяват първите детски оперети, написани от Панайот Пипков и маестро Георги Атанасов.

От 1911 г. Димо Бойчев работи в София. Там създава Първа столична детска музикална китка, в която се подготвят много наши певци и музиканти. Той е един от инициаторите и единствен председател на Съюза на детските музикални китки (1912-1923). Основал е също Детски китки в Охрид (1917) и Цариград („Македонка”). В периода 1923- 1935 г. като музикален педагог в Цариградското българско училище създава и ръководи хорове, предимно ученически.

 Умира на 21 ноември 1966 г.

 

Августина Савова, 2019