НАГРАДА за литература и изкуство „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ за 2020 година

получава художникът КРАСИМИР ДОБРЕВ.

 

„Красимир Добрев е от неколцината наистина големи художници на Сливен в днешно време”.

Роден е в Сливен през 1962 г. Завършва живопис в Националната художествена академия при проф. Петър Михайлов, преподава в Академия по музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив. 

Интелигентен и провокативен художник, движещ се умело в съвременното изкуство и най-модерните тенденции в него. Неговото творчеството граничи със сюрреализма, а проектите му са в най-различни области: рисунка, графика, скулптура, илюстрация, хепънинг, пърформанс, видеоарт, манипулация.

 

Той е „артист, който работи в изключително много зони, прескачайки от една в друга: от живописта – в концептуалното изкуство; от фотографията – в текста; от графиката – в театъра и сценографията. В живописта му има много разказ и текст.”  

 

 

 

* * *

 С награда „Д-р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ за 2020 г. е удостоена ЩИЛИЯНА ВАСИЛЕВА.

 

 

Журналист и публицист, чиито теми са свързани с настоящето и миналото на град Сливен. Автор е на стотици публикации за живота на неговите граждани, творци и духовни лидери. Създава и редактира вестник „СЛИВЕН“, посветен на старите сливенски родове, историята на града и неговите най-достойни представители. Редактор е на няколко книги и сборници с материали за историята на Сливен, собственик, администратор и редактор на регионален уебсайт за общество и култура „Ирида Сливен“. Член е на Съюза на българските журналисти от 1990 година, носител на различни награди.

 

 

 

* * *

 

Наградата за стопанска инициатива „ДОБРИ ЖЕЛЯЗКОВ-ФАБРИКАДЖИЯТА“  за 2020 г.

 

е присъдена на  ЖИВКО ЖЕЛЕВ – управител на АД „Фишком“. Фирмата притежава фабрика за скариди, занимава се с отглеждане, преработка и  търговия на риба и рибни продукти. Предмет на нейната дейност са също хотелиерство, ресторантьорство и строителство.

 

* * *

 

 

Награда „МИЛОСЪРДИЕ” за 2020 година  получава АНКА ДИМИТРОВА –  старша акушерка

в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Тя е удостоена с отличието за своята дългогодишна работа, проявен професионализъм, научни достижения и гражданска отговорност.

 

 

* * *

 

 

С награда „АРГИРА ЖЕЧКОВА“ за издигане престижа на учителската професия е отличена

НАДЕЖДА КОЙЧЕВА – преподавател по немски в ПГПЗЕ „Захари Стоянов“ .

 

 

* * *

 

Почетен знак „За граждански принос“ е връчен на двама лекари,

които от началото на епидемията са на първа линия в борбата с коронавируса:

д-р ИЛИЯН КОМИТОВ – Началник на Военна болница – Сливен,

и д-р МИЛЕНА ЧЕНКОВА, завеждащ Отделение по инфекциозни болести в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. 

 

* * *

 

 

Наградите са връчени на тържествен концерт в зала „Сливен“ при спазване на мерките за безопасност по време на епидемичната обстановка, свързана с COVID-19. В празничната вечер участват вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“ с диригент Дора Христова, група ,,Вакали”, Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен и балет „Адажио“ към Народно читалище „Зора“.