Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2019 година

получава цигуларят  ГЕОРГИ КАЛАЙДЖИЕВ

„Много съм развълнуван. Високо и много ценя тази награда. Никога не съм спирал

да мисля, че аз съм сливналия. Където и да съм бил по света, винаги съм описвал

красотата на нашия Балкан, на Карандила, на нашия Сливен.“

Роден е в Сливен в ромската махала „Надежда“. За яркия си музикален талант получава стипендия „Добри Чинтулов“, която му дава възможност да за върши Музикалното училище в Бургас и Консерватория в София, а  по-късно да специализира камерна музика в Будапеща. 25 години е част от камерен ансамбъл „Софийски солисти“. От 1993 г. живее в Германия – създава два оркестъра и преподава в университета на гр. Гийсен. 

Създава първата в България музикална школа за бедни деца, наречена „Музиката вместо улицата“. Осигурява инструменти (виолончело, цигулка, пиано, китара, флейта) и финансира музикалното обучение на стотици даровити сливенски деца от бедни семейства.

 

Награда „Д-р Иван Селимински“ за 2019 г.

не се присъжда.

 

 

С наградата за стопанска инициатива на името на първия български индустриалец Добри Желязков – Фабрикаджията е отличен местният инвеститор СТОЯН СТОЯНОВ – управител и собственик на фирма, произвеждаща яйца за консумация, подрастващи ярки, фуражи за птици, пастьоризиран яйчен меланж. Парите от наградата дарява за изграждане на подвижно баскетболно игрище.

 

 

Награда „Милосърдие“ е присъдена на доц. д-р МАРИЯ ТОДОРОВА.  Лекар и общественик, тя е заемала ръководни позиции в здравеопазването на Сливен – главен лекар на МБАЛ „Д-р Иван Селимински и директор на Медицински колеж.

 


Наградите са връчени на тържествена церемония в зала „Сливен“ от временно изпълняващия длъжността кмет на общината Румен Иванов.

В тържествения концерт участват  Рая Радушева от Сливенския симфоничен оркестър, струнен квартет „Интро“, певицата Марияна Попова и Тримата български тенори. Водещи – Диана Димитрова и Емил Марков.