НАГРАДАТА за литература и изкуство „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ ‘ 2017 

получава любимият на българската публика актьор – проф. д-р ИВАЙЛО ХРИСТОВ.

 

 „Хиляди пъти съм се качвал на сцена, но никога не съм бил толкова развълнуван. Всяка плочка, всяко дърво тук свързвах със свой спомен. Разбрах как се е чувствал Одисей, като се е върнал в своята Итака.

И се заредих с нова енергия. Колко е хубаво човек да се връща към началото! Ето това ми се случи днес. Имах един прекрасен ден и затова благодаря!”

 

 

Направил първите си стъпки на професионална сцена в Драматичен театър – Сливен през 1980 година, той оставя в следващите 5 години ярък отпечатък в театралната история на града със запомнящи роли и блестящо изпълнение. Неговите превъплъщения в киното и театъра го правят един от най-популярните български актьори.  През 1994 година започва преподавателска дейност в Националната академия за театрално и филмово изкуство.  Режисьор е на успешни театрални постановки и филми, носител на много награди.

 

 

 

 

* * *

 

 С награда „Д-р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ за 2017 г. е удостоена доц. д-р РУЖА МАРИНСКА, преподавател по история на изкуството в Националната художествена академия и Нов български университет. Тя активно изследва творчеството и жизнения път на сливенски творци като Димитър Добрович, Сирак Скитник, Донка Константинова, Николай и Иван Абрашеви, Добри Добрев и др. 

 

 

 

 

* * *

 

 

 

Носители на наградата за стопанска инициатива „ДОБРИ ЖЕЛЯЗКОВ-ФАБРИКАДЖИЯТА“  за 2017 г.

са управителите на „ХЛ – Топмикс“- ООД  – ПЛАМЕН ДАСКАЛОВ, СТЕФАН КОЛЕВ и ЙЕНЕ РЕЙМАН.

„Тази награда е доказателство, че добре свършената работа не остава незабелязана.

Решението ни е да дарим на Дневния център за деца с увреждания в кв. „Дружба” паричния й еквивалент

като всеки от екипа на компанията ще добави към сумата лични средства.

Благодарим, че имаме възможност да направим това”.

(Ваня Бахчеванова, прокурист на фирмата)

 

* * *

 

Награда „МИЛОСЪРДИЕ” за 2017 година  е присъдена на ТОДОДРКА ЕНЕВА – 

собственичката на пътническа агенция „Дорис“. 

Дора Енева осигурява безплатно пътуване с автобусите на „Дорис” на онкологично болни хора от Сливен до Стара Загора и обратно. Извън благотворителността си в социалната сфера, тя е изпълнила и няколко безвъзмездни проекта в полза на децата и образованието.

 

 

* * *

Наградите са връчени с тържествена церемония в празнично украсената зала „Сливен”. В нея за първи път прозвучва музикалният орган, подарен на града. В концерта участват Сливенският оркестър с диригент Димитър Караминков, смесен хор „Добри Чинтулов” (диригент акад. Методий Григоров), органистът Мария Славова, оперните певци Беса Лугичи (сопрано) и Михаил Михайлов (тенор), както и артистите от Драматичния театър „Стефан Киров” Вяра Начева, Ивайло Гандев, Августин Демерджиев и Димитър Марков.