Носител на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2004 година е

акад. АНТОН ДОНЧЕВ

 

„Град Сливен ми е дал толкова много, че три живота няма да ми стигнат, да се разплатя. Щастливи са хората на Сливен, че всеки ден могат да съзерцават „Сините камъни“ и нека винаги си спомнят за ония, които са ги гледали преди нас и са ни завещали своята любов към Сливен.“

 

Роден в Бургас през 1930 г. В Сливен живее и учи от 7 до 15-годишна възраст. Завършва гимназия в Търново и право в Софийския университет. Отказва се от престижния пост на съдия и се заема с писане.  Автор е на „най-българския роман „Време разделно”, на редица исторически творби, много стихове и разкази за деца, сценарии за игрални и телевизионни филми. Носител на награда „Балканика”.

 

 

 

Награда „Д-р Иван Селимински” за 2004 година не се присъжда.

 

 

 „Бизнесмен на годинатас приз за стопанска инициатива „Добри Желязков” е

ЯНАКИ  КОРКОВ – мениджър на „Коркос” ЕООД – Сливен.

 

 

Тържествата продължават няколко дни:

  • С празничен базар – своеобразно продължение на традиционния сливенски панаир; откриване обекти и покрития мост на пазара, където са представени двете изложби: „Мерки и теглилки” и „Старият сливенски пазар” – фотоси и картини на художника Добри Добрев.

 

  • Откриване в галерия „Димитър Добрович” на постоянна експозиция ”Западноевропейска графика”, представена от Светлин Русев. Творбите са безценно дарение от Богомил Райнов, престояло близо 20 години скрито от погледа на хората, за които е предназначено.

 

  • Празничен концерт с режисьор-постановчик Елза Лалева и водещи: Йорданка Стефанова и Станимир Гъмов. С участието на Сливенския симфоничен оркестър, диригент Лучано ди Мартино, Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, група за акапелно пеене „Аспеа”, балет „Арабеск” и перкусионистите Стоян Янкулов и Елица Тодорова.