Двама са носителите на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов”:

 поетесата НАДЯ НЕДЕЛИНА и пианистът НИКОЛАЙ ЕВРОВ

  

                               1916-2012

 

„Сърцето ми остана в моя град …“

НАДЯ НЕДЕЛИНА (псевдоним на Надежда Драганова), правнучка на първата българска учителка Неделя Петкова, посвещава живота си на педагогиката и словото. Нейното вълнуващо и богато на теми творчество, събрано в повече от 30 книги за малки и големи, винаги е представяно първо в родния Сливен.

 

 

 

 

 

 

„Необикновено надарен човек, виртуоз, изключително прецизен”,  „музикант с място между изключителните майстори” – така определя критиката световноизвестния пианист проф. НИКОЛАЙ ЕВРОВ.

Световно известният музикант, солист на Софийска филхармония, един от най-добрите интерпретатори на сонатите на Бетовен, лауреат на множество конкурси и фестивали, е роден  в Сливен през 1936 г. Продължение на блестящата му кариера е неговата преподавателска работа в Национална музикална академия и Консерваторията в Сидни, Австралия.

 

  

 

 

 

За  дългогодишна  обществена,  публицистична  и  краеведска  работа  с награда „Д-р Иван Селимински” е удостоен БОРИС СИМИТЧИЕВ. Излязлата в навечерието на празника книга „ Имена, които трябва да помним” (70 портрета на видни сливенци) е поредният му принос към историята на Сливенския край. Негова е заслугата за откриване и юридическо признаване  на дарение от 500 000 лв., направено на общината от Мина Хаджипашов .

 

 

 

 

Носител на награда„Добри Желязков”  е  ЕДУАРДО МИРОЛИО  за високи резултати в икономическото развитие на фирма „Миролио – България“, разкриване на нови работни места и направени инвестиции на територията на общината.

 

В тържествения концерт, посветен на празника, участват Сливенски симфоничен оркестър с диригент Ивайло Кринчев, солисти Камен Чанев и Николай Добрев, балетът на Софийска опера и Ансмбъл за народни песни и танци – Сливен.