Голямата награда на община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов”

е присъдена на поета ЙОРДАН ЯНКОВ

 

 

Роденият в Сливен творец, има ярко и самобитно присъствие в съвременната българска литература. Автор на редица стихосбирки и текстове на песни, превеждан на няколко езика: английски, френски, немски и полски. В негов превод излизат стихосбирките на японската поетеса Сумако Фукао. Журналист, редактор на книгоиздателство „Парабола” (специализирано за изкуство на XX-ти век) и директор на единствената у нас Свободна академия за изобразително изкуство „Жул Паскин”.

 

 

 

             

Двама са носителите на награда „Д-р Иван Селимински” за постижения

в публицистиката и принос в изследването на родния край :

 

  • д-р ВЛАДИМИР ДЕМИРЕВ – историк, автор на множество публикации  и издания, свързани с фолклорната история на Сливен. Работи дълги години в Историческия музей, специализирал в Института по фолклор при БАН, участник в международни научни форуми, национални и регионални научни конференции.

 

  • ДОБИ МИРЧЕВ ШИШМАНОВ – изследовател на местната текстилна индустрия, редовен сътрудник на в. „Сливенско дело”, автор на книги за историята на текстилните комбинати в Сливен  и методически ръководства по организация на труда в текстилното производство.

 

Наградата за стопанска инициатива „Добри Желязков” е присъдена на бизнесмена АНТОНИЙ ЧАНЕВ, президент на фирма „Антоний” ЕООД и собственик на веригата магазини „Мерканто”.  Паричната част от наградата подарява на детска градина „Детски рай“ – Сливен.

 

 

Водещ на тържествената вечер с церемонията по награждаването е Николай Априлов. Участват Сливенски симфоничен оркестър с диригент Димитър Караминков, гостите от Държавен музикален театър „Стефан Македонски”: Марио Николов и Екатерина Тупарова, квартет „Стринкс”, Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен” и ансамбъл „Българка” с ръководител Слав Тодоров.