Носител на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2001 г.  е  театралният режисьор

 ПЛАМЕН МАРКОВ

 

„Горд съм от тази награда! Радвам се, че съм първият театрал, който я получава. Получавам я от името на всички, които са работили в Сливенския театър, за сливенската публика.”  

Той е един от най-продуктивните български режисьори, професор в НАТФИЗ, специализирал артмениджмънт, филмова и телевизионна режисура. Творческият си път започва в Сливен със серия вълнуващи спектакли, оставили запомняща се следа в историята на сливенския драматичен театър, който оглавява като директор от 1983 до 1985 г. Кариерата му е изпълнена с успешно реализирани режисьорски проекти в България и гастроли в Лондон, Москва, Виена; с уъркшопове в Румъния, Китай, Македония, Индия и множество награди.

 

 

  Награда „Д-р Иван Селимински” за 2001 г. не се присъжда.

Въпреки номинираните кандидати, комисията не определя носител на наградата.

 

Носител на награда „Добри Желязков” за 2001 г. е инж. ТЕДИ ДРУМЕВ, управител на „Общински пазари” ЕООД – Сливен. Той предоставя паричното изражение на наградата на катедралния храм „Св. Димитър” в Сливен, който чества своя 170-годишен юбилей.

 

Празникът завършва с тържествен концерт – спектакъл на Симфоничен оркестър – Сливен с диригент Димитър Караминков и участието на Надежда Кръстева, Васил Петров и Теодоси Спасов; с илюминации и народно веселие на площад „Хаджи Димитър”.