Носител на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” ‘2000 е  художника  ГЕНКО ГЕНКОВ.

 

Роден е на 1 февруари 1923г. в село Чоба (област Пловдив). Израства в Бургас и там учи в полукласическа гимназия. През 1948 г. завършва Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов. Първата му самостоятелна изложба е през 1965 г. Създава предимно пейзажи, които имат характерен авторски почерк – ярък колорит и релефни повърхности. През годините  експериментира с различни похвати и техники на работа, разработва възможностите на различните материали, третира маслената боя като акварел, обработва повърхността с пясък или замества четката с нож, използва пигменти, напомнящи керамична глазура. Работата  му се напомня изкуството на постимпресионизма и фовизма. Умира на 3 март 2006 г.

 

 

Носител на награда „Д-р Иван Селимински” е  СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИ .

 

Светското име на митрополит Иоаникий е Иван Георгиев Неделчев.

Роден е на 02.03.1939 г. в с. Пет могили (област Сливен). Учи в Софийската духовна семинария (1953- 1958) и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (1960-19640). По време на следването си е постриган в монашество с името Иоаникий . През същата година (1961) е ръкоположен в йеродяконски чин, а през 1963 г. – за йеромонах. От 1964 г. до 1966 г. е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. През 1968 г. по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство от Сливенския митрополит Никодим, а от 1980 г. е избран за Сливенски митрополит.

 

 

 

Награда „Добри Желязков” за стопанска инициатива получава президентът на „Стройконсулт” ЖЕЛЬО ДОБРЕВ.

 

 

Многобройни са празничните прояви в града:

 

  • Изложба, посветена на историята на паметника на Хаджи Димитър.
  • Изложба „ Сливен и войните на България” в Историческ музей – Сливен.
  • Обща художествена изложба на дружеството на художниците и връчване на награда „Сирак Скитник” на художника Атанас Парушев.
  • Представяне на стихосбирката „Нежно ласо” от Евгения Генова, юбилейния сборник „Жажда” ,книгите „Смехът на дявола – из живота на бесарабските българи” от Анна Малешкова и Николай Куртев и „Богове и хора” от Димитър Балтаджиев.
  • Среща-разговор с председателя на СБП Никола Радев за книгата му „Когато Господ ходеше по земята”.
  • Ферманът на султан Махмуд II, издаден на Добри Желязков за построяването в Сливен на първата текстилна фабрика в турската империя (съхраняван в Народна библиотека „Св.Св.Кирил и Методий”) е изложена за няколко дни в библиотека „Сава Доброплодни”.
  • Фолклорни и детски програми, открити сцени и благотворителни прояви.
  • Тържествена вечер за връчване наградите на община Сливен с концерт-спектакъл.