Носител на награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”’1999  е архитект МЕТОДИ ТОТЕВ.

 

За Методи Тотев архитектурата е призвание и смисъл на живота – талант и дарба, съчетани с любов към работата и неизчерпаема творческа енергия.  

Арх. Методи Тотев е роден на 23 юли 1927 г. в Сливен. След завършване на Мъжката гимназия в града следва във Висшия институт  по архитектура и строителство и се дипломира през 1953 г. Започва работа в Сливен като околийски архитект. По-късно е един от първите служители на създадената през 1958 г. проектантска организация. След 1963г. е назначен за главен архитект на Сливен, от 1989 г. до 1991 г. е главен архитект на Котел. През 1991г. създава и ръководи фирма за проектиране „Тотарх”.

Създава огромно по обем и разнообразие творчество – съчетание между богатото наследство и традиция на сливенския край и духовния полет на художника-естет. С еднакъв успех разработва градоустройствени и архитектурни задачи за жилищни и културни комплекси, административни, спортни, търговски и почивни сгради, исторически архитектурни ансамбли. Върхови постижения в творчеството му са ловни хижи в Твърдишкия и Сливенския балкан, ресторантът–градина „Манастирчето” в местността „Св. Георги”, Алпийският дом в Сливен, почивните станции на Български пощи – Сливен и Горско стопанство – Сливен в местността „Карандила”, ресторантският комплекс край с. Полски Градец. Уникалният му архитектурен стил може да се види в десетки индивидуални и колективни жилищни сгради. Впечатляващи са и разработките му, включително и интериорните решения и реализирането на възрожденските ансамбли на Чакърови къщи, Хаджиданчови къщи, къща „Миркович”, комплексите „Добри Желязков” и „Дебоя”, много реставрирани и осъвременени къщи в битови комплекси в Сливен, Котел, Жеравна, Медвен, Катунище. За своите творчески постижения е отличен с редица звания и награди.

 

 

С награда „Д-р Иван Селимински”

е удостоен ИВАН РУСЕВ, доктор по история,

за приноса му в изследването на икономическото,

културното и демографско развитие

на сливенския край през Възраждането.

 

 

Награда „Добри Желязков” за стопанска инициатива – НИКОЛАЙ ТОДОРОВ, президент на фирма за производство на хляб „Панония-инвест” ООД – Сливен .

 

Празничната програма включва:

– Празнична Свеата  литургия.

– Премиери на книгите „Предчувствие за пролет” на Павел Веснаков и „Слънчеви откоси” на Сава Пеев.

– Юбилейна вечер на поетесата Евгения Генова.

– Среща-разговор с писателя Маргарит Абаджиев.

– Научна конференция „110 г. от създаването на първото научно дружество в Сливен”.

– Премиера на документален филм за Сирак Скитник от Владо Ангелов.

– Селскостопанска изложба-базар в Сливенски минерални бани.

– Изложби, концерти, спектакли, дефиле на художествени колективи.

– Тържествен концерт – спектакъл.