Двама писатели са носителите на награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” ’1998 –

ЦОНЧО РОДЕВ  и  ГЕОРГИ ВЕЛИЧКОВ

 

Цончо Родев е роден в Провадия през 1926 г. Завършва право в Софийски университет. Работи като журналист. Автор е на очерци, разкази, повести, новели и романи.

На Сливен посвещава серия от исторически романи, пресъздаващи атмосферата в сливенския край през Възраждането –  колосален дар, плод на 19-годишен проучвателски труд.

 

 

 

Георги Величков е роден в Сливен през 1938 г. Завършва гимназия „Д. Чинтулов” и право в СУ „Св. Кл. Охридски”. Работи като адвокат, драматург, журналист и редактор. Деен участник в българската „нежна революция“, член-учредител и съпредседател на Клуба за гласност и преустройство,  депутат във Великото народно събрание.  Автор е на множество разкази, повести и новели, в които живее сливенският му корен и дух.

 

 

С награда „Д-р Иван Селимински” за принос в изучаването на Сливен и сливенския край е удостоен ХАРАЛАМБИ САВОВ, дългогодишен служител в отдел „Култура” на общината. Негова е  до голяма степен заслугата за успешно проведената държавна политика по регистрация и опазване на недвижимото културно-историческо наследство в региона.

 

Награда „Добри Желязков” за стопанска инициатива  получава ФИРМА „НАЧЕВИ’90”,  дружество за производство и търговия с мебели на вътрешния и външен пазар.

Наградите са връчени на тържествена церемония по време на празничен концерт с участието на Христина Ангелакова, Симфоничен оркестър и Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен.